onsdag, februari 04, 2009

2009-12: Jean-Marie Gustave Le Clézio: Afrikanen

Afrikanen handlar inte alls om någon riktig afrikan, utan den som avses är Le Clézios far som under många år bodde i Afrika och verkade som läkare. En stor del av tiden var han dessutom skild från familjen, och när författaren till sist kommer till Nigeria som åttaåring har han inte träffat fadern tidigare.

Boken handlar om Le Clézios far, hur han kämpar mot en övermäktig uppgift som enda läkare på ett gigantiskt område. Den beskriver också hur hans liv separerad från sin familj måste ha tett sig. Från andra sidan får vi också en skildring av Le Clézios egna upplevelser av fadern, både av det första mötet och av hans senare liv efter att han återvänt till Frankrike. Här finns också mycket levande beskrivningar av hur det var för en ung europe att komma till ett vilt och främmande Afrika, en miljö som naturligtvis är långt från det krigshärjade Frankrike han kom från. Hela boken är bra, men jag tycker att de avsnitt som skildrar den unge Le Clézios upplevelser i Afrika är de som känns starkast eftersom de har en sådan närvarokänsla.

Jean-Marie Gustave Le Clézio: Afrikanen (L'Africain)
Elisabeth Grate Bokförlag, 2005 (originalet 2004)
Översättning: Ulla Bruncrona
91 sidor
ISBN: 91-975328-1-9

Se även bokkedjan om Afrika.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Catrin sa...

Du lyssnar väl på den i P1 där den går som följetång nu? Började i måndags.

Magnus sa...

Smiley är här för att stanna.

We Tell Ourselves Stories in Order to Live sa...

Jag har precis läst Afrikanen och jag håller med dig om att det finns en större närvaro hos Le Clezio när han skriver utifrån sin egen känsla och sina egna upplevelser, när han beskriver sin far blir han mer distanserad och torr tycker jag.

Katten försvann sa...

Jag har inte läst hans böcker än. Vill läsa men måste sluta med Kobe Abe först!