måndag, februari 16, 2009

Bokkedjan 10: Fantasi

För att kunna göra en bokkedja (reglerna finns här) så behöver man Fantasi, så jag tänkte att det skulle få vara veckans startpunkt.

En som inte har något fel på sin fantasi är Calvin i Calvin and Hobbes. En av de bärande idéerna med hela serien är att han fantiserar att hans tygtiger är en riktig tiger som kan prata, och i alla rutor där bara de är med så tecknas han så, men annars som en vanlig tygtiger. Hobbes är inte den enda som han ser som något annat än de verkligen är (eller är det så att han ser hur världen egentligen är?); han kan exempelvis se sin fröken som en gigantisk insekt eller fantisera att han flyger i ett flygande tefat.

Flygande tefat lyckas jag inte komma på speciellt många böcker som innehåller. Rymdskepp är det gott om, men inte flygande tefat. Ett undantag är The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy där det ges en förklaring till de flygande tefat som ibland siktas på jorden. De är i själva verket "teasers". Rika ungar som flyger iväg till någon underutvecklad civilisation som inte lärt sig åka i rymden än, och sedan landar, hoppar ur skeppet iklädda fåniga kostymer och springer runt lite, och sedan sticker igen. Allt för att förvirra de som tittar på. Ett annat rymdskepp i THHGttG är Golgafrincham Ark Fleet, ark B som är ett kolonisationsskepp fullt av nedfrusna frisörer och telefonrengörare, ivägskickade av den listiga övriga befolkningen som ville göra sig av med den onyttiga tredjedelen av befolkningen (för att sedan utrotas av en sjukdom de fått från en smutsig telefon).

En annan bok som handlar om ett rymdskepp fullt med människor som ska kolonisera en annan planet, men som inte lyckas något vidare är Harry Martinssons Aniara. Det är en boklång diktsvit som senare har gjorts om till opera. Rymdskeppet Aniara kommer ur kurs och kommer inte att nå någon planet alls under den tid människorna kommer att överleva, och det är just ingenting de kan göra åt det. Deras flykt från den förstörda jorden blir en lika sorglig historia som den de försökte fly från, till ingen nytta.

Några andra som är på en resa som går snett är barnen i William Goldings The Lord of the Flies. (Här är det dessutom en dubbelkoppling, för både Harry Martinsson och William Golding har fått nobelpriset i litteratur.) Barnen hamnar på en söderhavsö utan att veta var de är, hur de ska ta sig därifrån eller om någon vet var de är. Det enda de kan göra är att överleva, och det lyckas de med. Ganska snart har de dock även byggt upp en eget samhälle med priviligierade och underklass och en mytologi där man tillber ett grishuvud. Det är inte direkt de bästa egenskaperna hos människan som kommer fram när de tvingas klara sig själva, och det tar inte lång tid för dem att förfalla från väluppfostrade skolpojkar till vildar. Det är en skrämmande bok, men mycket bra.

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,