måndag, februari 09, 2009

Bokkedjan 9: Böcker

Den gångna veckan har jag ägnat mycket tid åt att renovera arbetsrummet, och som en följd av det har jag burit en vansinnig massa böcker fram och tillbaka (och inte är det klart än...). Med anledning av det blir startpunkten för veckans bokkedja just Böcker (reglerna för bokkedjan finns här).

I Terry Pratchetts Discworld-serie kanske det inte förekommer det böcker som inte är som man är van vid. I de tidiga böckerna får man stifta bekantskap med magiböcker som är så farliga att man måste kedja fast dem på hyllorna för att de inte ska rymma. I någon av de senare delarna berättas hur en riktigt stor koncentration av böcker kröker rummet de befinner sig i, och skapar ett L-space.

I böckerna om Discworld är en av de återkommande figurerna i bibliotekarie som råkat bli förvandlad till en orangutang. En annan bok där en apa har en framträdande roll är Pippi Långstrump, även om Herr Nilsson är mycket mindre och ofarligare än The Librarian. Det mest utmärkande för Pippiböckerna är naturligtvis Pippi själv som aldrig gör vad som förväntas av henne, men som klarar sig bra ändå.

En annan tjej som gör som hon vill och åtminstone oftast kommer undan med det är Lisbet Salander i Stieg Larssons Män som hatar kvinnor med uppföljare. Det är inte alls svårt att se likheter mellan Pippi och Salander, även om de har helt olika inställning till livet och lever i olika tider och miljöer. Lisbet Salander kommer efter ett tag över en hel del pengar och blir ekonomiskt oberoende.

En annan tjej som plötsligen finner sig ha väldigt gott om pengar är huvudpersonen i Erlend Loes Gör vad du vill. Skillnaden är att hon får sina pengar i form av ett arv när hela hennes familj dör istället för att som Salander skaffa dem själv med ett bestämt syfte. Hon bryr sig inte om pengarna utan använder dem frikostigt för att försöka återförenas med sin familj eller åtminstone hitta något slags mening med resten av sitt liv.

En bokkedja om böcker kan rimligen hamna precis var som helst, eftersom det alltid handlar om böcker i bokkedjan. Var hamnar du?

Andra bloggar om: , ,
Technorati Technorati tags: , ,

10 kommentarer:

Science Fiction-bokhandeln i Malmö sa...

Vi är med igen! Vårt myller av associationer finns här!

daniel a. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
daniel a. sa...

Min bokkedja.

Första gången jag är med. Ska bli fler!

lazy sa...

Min kedja börjar i en källare...

Anonym sa...

Jag är också med igen :) Kedjan finns här

Hans Persson sa...

En bokkedja från Bokblomma

Fia sa...

Min kedja: http://boktimmen.blogspot.com/2009/02/bokkedjan-9-bocker.html

Hans Persson sa...

En bokkedja från Ett hem utan böcker

Arina sa...

Nu är den avklarad.

Hans Persson sa...

En bokkedja från Theresan.