torsdag, februari 26, 2009

Det fria ordet hotas - protestera!

Det fria ordet är något som man kontinuerligt måste kämpa för att upprätthålla, men på sistone har verkar det som om mörkerkrafterna kämpat ovanligt hårt.

Till att börja med läser jag på en annan sida att Sveriges Författarförbund ska hålla en manifestation för den fria litteraturen på måndag, för att "bevara en fristående författarfond - litteraturen ska inte styras av staten". Det är säkert fint och vackert, men det hade varit mycket mer relevant om författarförbundet istället hade mobiliserat sina medlemmar att demonstrera utanför riksdagshuset i dag när IPRED-lagen klubbades igenom eller utanför rättegången mot The Pirate Bay. Båda dessa händelser riskerar att leda till storskalig övervakning av varenda svensk: ett mycket större hinder för det fria ordet än någon författarfond. Och det här är som bekant inte den enda lagen som slår mot din personliga integritet och det fria ordet: på sistone har vi haft FRA-lagen, IPRED och datalagringsdirektivet

I USA kommer nya fåniga påhitt: Authors Guild tycker att man ska förbjuda eboksläsaren Kindle att ha funktionen att läsa en bok högt, eftersom det konkurrerar med ljudböcker. Det är väl bara en tidsfråga innan girigheten får dem att kräva att tryckta böcker ska säljas med licensavtal som säger att man bara får läsa dem tyst. Om man vill läsa dem högt så att någon annan hör måste man betala mer, och motsvarande om man vill låna ut boken till någon efter att man läst ut den eller om man vill läsa om den.

Landet som är så stolta över sin fria press har också hittat på att man ska kunna få upphovsrätt på fakta, så att det inte är tillåtet att rapporter om nyheter utifrån någon annans referat. Visst är det relevant att fundera på plagiat här, men samtidigt får det aldrig vara förbjudet för mig att referera att tidningen si-och-så rapporterar ditten medan någon annan tidning säger datten, utan att för den delen bryta mot någon upphovsrätt. Det handlar inte om att jag vill kunna kopiera deras nyhetstext, men jag måste få tala om vad deras artiklar innehåller.

I det här sammanhanget passar jag också på att notera att Piratpartiet, som har som en av sina grundstenar att värna om den personliga integriteten, i dag endast har ett par hundra medlemmar färre än Vänsterpartiet samtidigt som man växer med något hundratal medlemmar om dagen. Deras ungdomsförbund, Ung Pirat har i dag passerat SSU i medlemsantal och är nu det näst största politiska ungdomsförbundet efter MUF.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , , ,
intressant.se

5 kommentarer:

Evakuera sa...

Ett jättebra inlägg!
Tycker precis som du att det är FRA & IPRED som vi borde demostrera mot, det om något hotar vår personliga integritet och vårt fira ord!
/Evakuera

Johan sa...

Jag tycker det blir knepigt när man väger Piratpartiets/Ung Pirats medlemmar mot de traditionella partiernas/ungdomsförbunden, med tanke på att det är en väldigt mycket högre tröskel för en sympatisör att gå med i ett parti om man måste betala för det. Det betyder inte att Piratpartiets modell är sämre eller att mindre riktigt; tvärtom är den kanske i längden mer effektiv – det återstår att se.

Men det betyder att "vi har fler medlemmar än Vänsterpartiet!" inte säger så mycket om stöd och engagemang som piratpartisterna och deras anhängare vill få det till.

//JJ

Hans Persson sa...

Du har rätt om avgiften, men samtidigt kanske inte. Det finns möjlighet att betala en frivillig avgift i samband med att man blir medlem i Piratpartiet. Tydligen ligger den just nu på ungefär 60:- i snitt. Jag kommer tyvärr inte ihåg just nu var jag läste det; antagligen någonstans på Falkvinges blogg.

Johan sa...

Med ett snitt på sextio kronor medlem/år har du nitton personer som inte betalar någonting för varje guldpirat som skänker den föreslagna summan etthundra kronor i månaden.

Återigen: systemet är inte nödvändigtvis sämre. Men det är ett annat, och jämförelser baserade enbart på medlemsantal blir därför knepiga.

//JJ

Avanti sa...

Ja, frågan är komplex och tyckandet oftast kategoriskt...