tisdag, mars 10, 2009

2009-18: Camilla Ceder: Fruset ögonblick

Den senaste i raden av nya svenska kvinnliga deckarförfattare är Camilla Ceder som debuterar med Fruset ögonblick. Boken utspelar sig på landsbygden i västsverige. Det första som händer är att en man hittas död på sin lilla bilverkstad på en gård mitt ute i skogen. Det hela liknar en avrättning; mannen är både skjuten i huvudet och överkörd. Det frustrerande är att ingen lyckas hitta någon anledning.

Som vanligt i deckare så tar det ett bra tag innan man får grepp om persongalleriet, för det finns många olika personer som ska introduceras och följas parallellt. I vanlig ordning så följer boken också flera parallella tidslinjer, även om det här inte är så stora grepp. De flesta tillbakablickarna går inte längre än till mitten av 1990-talet och känns därmed också nästan som om de utspelar sig i nutid istället för något dimmigt 1940-tal som det inte sällan handlar om.

Frammanandet av alla dessa personer fungerar i allmänhet bra. Man får en rätt bra bild av hur de olika personerna är och hur de reagerar. Det jag kan invända är att nya personer ofta presenteras med ett långt avsnitt där man får se hur de resonerar, och det är just långt. Det må vara bra för personlighetsteckningen, men det känns samtidigt som om boken helt stannar upp.

Om boken har ett problem så har de i första hand med språket att göra. I första hand är det helt enkelt för mycket av det snarare än illa skrivet. Det känns pratigt utan att handlingen direkt förs framåt. Några gånger studsade jag också till över felanvända ord som förlaget borde upptäckt och fixat. Exempelvis talas det om signaturer som olika personer använt som alibi istället för alias; man kan ju tycka att det är ord som både en deckarförfattare och en deckarredaktör borde ha koll på.

Boken är spännande (om än lite långsam ibland) och jag tycker att handlingen är välkonstruerad. Jag blev lite förbryllad när det kändes som om boken borde vara slut och det visade sig finnas en femtedel kvar, men naturligtvis var lösningen inte så enkel som det verkade (och inte ens den lösningen var speciellt enkel...). Jag ska inte säga att de sista komplikationerna är direkt dåliga, men jag tror att boken hade klarat sig minst lika bra utan dem, och det hade dessutom fått ner den till en bättre längd.

Camilla Ceder: Fruset ögonblick
Bonnier Audio, 2009
Uppläsare: Kararina Ewerlöf
16 CD
ISBN: 9789173482622

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: