fredag, mars 20, 2009

2009-22: Tricia Sullivan: Maul

Tricia Sullivans Maul har två parallella handlingar. I den första möter vi ett gäng unga tjejer som åker till ett shoppingscenter och blir indragna i eldstrid. Till skillnad från de flesta unga tjejer är det här gänget beväpnade (som något slags fashion statement, verkar det som) så de har resurser. Naturligtvis blandas både shoppingcentrats vaktstyrka och polisen in i det hela. Den andra handlingen utspelar sig i ett forskningscenter där några kvinnor undersöker en man. Han är underlig på flera sätt. Dels har han något slags organism i sig som de är intresserade av, man han är även intressant helt enkelt för att han är man. I den här världen har nästan alla män dött ut av en "Y-pest", och man fortplantar sig normalt sett genom kloning.

Och så här fortsätter det. Det finns diverse antydningar om att de båda handlingarna hänger ihop, men de är inte speciellt tydliga. Det går dock att tolka den ena som en del av den andra. Man kan även notera att saker som händer i ett kapitel normalt sett får en motsvarighet i nästa kapitel som hör till det andra handlingsspåret.

Tidigt i boken ursäktar sig tjejen som är huvudperson i shoppingcenterspåret att hon inte orkar hålla sig till vårdat språk med korrekt grammatik, och hennes meningar är lite kortfattade och speciella. Det här är dock någonting som författaren verkar ha kommit på som en eftertanke och fått för sig att använda här och där, men det är långt ifrån konsistent. Ett par gånger är repliker nästan skrivna på l33t (vilket som tur är inte genomförs lika totalt som i Feersum Endjinn), men oftast är språket normalt.

Enligt omslaget är Maul "a science fiction novel of sex, shopping and terrorbugs". Det förekommer sex (och romanen öppnar starkt på den fronten), men sedan blir det i princip inte mer. Shopping förekommer egentligen inte alls, även om hela den ena handlingstråden utspelas nästan helt i ett shoppingcenter. Terrorbugs förekommer däremot.

LSFFs senaste bokpratarmöte handlade om Maul och vi var rätt överens om att det var svårt att veta exakt hur man skulle läsa boken. Att det finns en koppling mellan de två parallellhandlingarna verkar rätt klart, men inte exakt hur den fungerar.

Jag hade inte tråkigt medan jag läste, men samtidigt var det lite frustrerande att inte lyckas få ordning på sammanhangen i texten ens när jag läst ut boken.

Tricia Sullivan: Maul
Orbit, 2003
419 sidor
ISBN: 1-84149-108-X

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: