tisdag, mars 24, 2009

2009-23: Karin Fossum: Brott

Brott av Karin Fossum är som alla av hennes böcker (åtminstone av dem jag läst än) fristående, men den tillhör också de relativt få som inte har polisen Konrad Sejer som återkommande person. Precis som i Natt till den fjärde november (och trots bokens titel) så får man leta länge och väl innan man hittar något brott i den här boken, om man alls gör det. Det är definitivt inte någon deckare i vanlig mening.

Boken handlar om Alvar Eide som är en enkel man som lever sitt liv utan speciellt mycket kontakt med andra. Han jobbar på ett galleri och pratar naturligtvis med chefen och med kunderna, men han har inte något umgänge på fritiden. Åtminstone inte till en början, men det ändrar sig och inte på ett sätt som Alvar vill att det ska.

I det första kapitlet i boken möter vi dock först en annan person, nämligen författaren. Kapitlet berättas av en fiktiv Karin Fossum (exakt hur fiktiv vet jag inte) som börjar med att titta ut utanför där hon bor och konstatera att där står en hel rad med personer. Hon ser dem tydligt där de står och väntar på att bli omskrivna i hennes kommande böcker. Främst står en ung flicka med ett barn. Efter henne står Alvar Eide. Trots hennes plan att beta av dem i tur och ordning så tränger han sig på, kommer in till Fossum och kräver att få bli skriven. Han vill inte vänta på flickan med barnet, han vill ha sin berättelse berättad nu. Fossum försöker argumentera med honom, men till slut ger hon med sig.

Boken alternerar sedan mellan kapitel där vi ser hur Alvar Eide sköter sitt liv (där allt mer ser annorlunda ut mot vad han vill) och kapitel där han resonerar med Fossum. Jag tycker att det är ett intressant grepp.

Karin Fossum lyckas återigen överraska med en bok som inte är som hennes andra, och som vanligt skriver hon mycket bra. Man förstår precis hur tafatt den tystlåtne Alvar Eide känner sig när hans liv faller ihop omkring honom, och känner hans vånda när han måste agera.

Karin Fossum: Brott
Bonnier Audio, 2007
Översättning: Ulf Örnkloo
Uppläsning: Lill Terselius
8 CD
ISBN: 9789179535599

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: