fredag, mars 27, 2009

Greenpeace slösar resurser

Då och då skänker vi lite pengar till olika organisationer, och det brukar leda till att de skickar brev ibland, i hopp om att få pengar fler gånger. Det kan jag förstå.

Senast i raden är Greenpeace som fick pengar i julas. I dag kom ett brev som innehåller Greenpeace' vårrapport, och den är säkert intressant (jag har inte hunnit öppna den än, men ska göra). Det som irriterar mig är att brevet också innehåller en DVD-skiva med en videodokumentär. Det verkar väldigt onödigt att distribuera plastbitar med film på till massor med människor som inte har beställt dem, för många av dem kommer att gå i soporna med en gång och de övriga kommer som bäst att tittas på en gång.

Greenpeace, det här är 2000-talet och ni är en miljöorganisation. Varför inte lägga upp filmen på Youtube så att alla kan titta på den på webben? Om ni inte tycker att det ger tillräckligt bra kvalité så kan det kombineras med att låta dem som vill ladda ner filmen i högre upplösning och titta på den på sin egen dator. För att slippa problem med nedlastade servrar går det bra att använda exempelvis The Pirate Bay för distributionen av filmen. På det sättet spar man in hela produktionen av DVD-skivorna, minskar vikten på postutskicket, och eliminerar en massa skräp.

[Jag skickar även detta till Greenpeace med epost.]

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,
intressant.se

8 kommentarer:

Simon sa...

Visst är det en sjuk grej? Man kan ju tycka att Greenpeace av alla ska vara lite mer miljömedvetna än så.

Anonym sa...

Fast lite förenklande tycker jag att det är. Naturligtvis går det åt energi och råvaror för att driva en miljöorganisation, precis som allt annat man gör. Frågan är om nyttan är större än skadan.

cecber sa...

Detta gäller fler hjälporganisationer, det känns som att alla pengar man ger till dem äts upp av det de sedan skickar hem till en. Och då känns det ju onödigt att ge.

Anonym sa...

Hej Hans.
När du öppnat och läst vårrapporten kommer du kunna läsa att vi uppmanar våra supportrar att lämna filmen vidare, ge den till en vän, visa den i skolan (kanske något för dig på universitetet), eller varför inte skicka den till någon politiker i riksdagen eller kommunen.

Kärnkraftsföresspråkare och energibolag med sin bas i fossila bränslen investerar enorma resurser i att propagera för kärnkraft och CCS (Avskiljning och lagring av koldioxid från kolkraft) som de enda möjliga lösningarna på klimatproblemen.

Vi vet att det är fel. Den största potentialen finns i energieffektivisering och förnybar energi i stor skala. Men för att göra det möjligt måste investeringarna göras på just dessa områden. Och för att få politikerna att skapa incitament för förnybart och energieffektivisering måste väljarna veta att det är möjligt. En utbyggd kärnkraft och/eller CCS hotar däremot att underminera marknaden för och investeringarna i effektivisering och förnybart - precis det som hände efter kärnkraftsomröstningen. Därför är vår film om energirevolutionen så viktig.

Självklart finns filmen redan på nätet:
http://www.greenpeace.org/sweden/kampanjer/klimat/framtidsfilm

Jag vet att många av våra supportar mina(föräldrar till exempel)inte har någon vana att ladda ned eller se film från internet. Därför har vi valt att även distribuera filmen via "gammelmediet" DVD via post.

Du - och andra som kan se filmen på datorn - kan göra en insats både genom att lämna DVD:n till någon som hellre ser den på TV:n och genom att distribuera länken till filmen.

Med vänlig hälsning
Jan Isakson, Greenpeace

The Girls Of Florida sa...

Även jag fick en DVD och funderade på hur många är det egentligen som kollar på filmen? 1 av 100? Tycker inte Greenpeace ska sätta sig på några höga hästar och tro att alla vill se. Dom flesta tror jag nöjer sig med att skänka en slant. Färre är intresserade av att läsa all popst dom skickar ut. Det gå rsäkerligen att avbeställa via nätet men borde det inte vara tvärtom? OM jag vill ha vårrapport, DVD, alla andra tidningar, brev och rapporter dom spyr ut sig, ja då kan jag beställa det.
Jag vill att mina pengar ska gå till att "rädda världen", inte till brevbärarna redan tunga axlar.

Camilla sa...

Varför slösa mina bidragspengar på att skicka ut en massa sånt där över huvud taget. De brev jag får från cancerfonden, röda korset och vad det nu är dom breven slänger jag oftast utan att ens öppna dom. Jag kanske inte ens skulle ha noterat att det var en skiva i.

Men man får väl anta att reklamposten gör mer nytta än skada. Det vill säga att den drar in mer pengar än vad den kostar att skicka ut. Men gör den så kort som möjligt om det ska finnas nån chans att nån läser det!

Anonym sa...

Jag stödjer också ett flertal organisationer men till skillnad från er andra så verkar jag vara genuint intresserad av att ta del av de rapporter som dessa skickar ut. Jag vill ju veta vad mina pengar går till. Och alla häckar inte framför datorn och laddar ner filmer utan vill läsa eller titta på gammalmodiga medier. Nä, om du inte vill ha denna DVD kan du väl lämna den till nån annan. :-)

neofob sa...

Man borde ha möjligheten att säga till om man vill slippa sådana utskick.