måndag, mars 23, 2009

Pseudopod 134: Bait

Pseudopod 134 är Bait av Joel Arnold.

På sistone har jag lyssnat på ljudböcker istället för podcastnoveller, så jag har ett gäng noveller att beta av. Som alltid med noveller är kvalitén varierande, men det här första nedslaget gav mersmak.

"Bait" handlar om en far vars son vill gå och fiska på isen, men fadern säger att det är för sent på våren, isen är inte säker. Naturligtvis går pojken iväg i alla fall, och naturligtvis kommer han inte hem igen. Ett tag senare hittar man några av hans kläder, men pojken själv är borta.

Fadern är så klart ifrån sig, dels för att pojken är borta, men också för att de inte var överens den sista gången de sågs. I efterhand hade han velat att han följt med till sjön och visat att isen var rutten. Hela den sommaren går utan att han klarar av att fiska, men till vintern är han tillbaka på isen igen. Det står dock rätt snart klart att allt inte är som förut.

Det här är en bra skildring av faderns förtvivlan över den förlorade sonen, av sönderfallet i äktenskapet kring det hål sonen lämnar efter sig, och framför allt av faderns gradvisa förfall. Det är också en ovanligt bra uppläsning. Cheyenne Wrights skrovliga röst passar bra till innehållet.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: