onsdag, april 22, 2009

2009-26: Jenny Downham: Innan jag dör

Innan jag dör handlar om Tessa som är 16 år gammal och har leukemi. Hon vet att hon snart kommer att dö och hon börjar bli dålig. Hon vill däremot inte ge upp riktigt än. Istället gör hon en lista över saker som hon skulle vilja göra åtminstone en gång innan hon dör. Ha sex. Begå ett brott. Svara ja på allting en hel dag. Prova droger, och så vidare. Sedan börjar hon helt sonika att beta av sin lista.

Det går väl kanske inte alltid riktigt som hon hade tänkt sig, men hon lyckas i alla fall avverka en del av listan. Större delen av tiden har hon med sig en kompis som stöd eller draghjälp, men ibland får kompisen nästan övergå till att vara broms.

Tessas jakt efter sakerna på listan är naturligtvis viktig, men samtidigt är det inte listan som är grejen. Det är inte vad Tessa gör som är det väsentliga, utan att hon gör saker. Hon nöjer sig inte med att ligga i sin säng och vänta på att hon ska dö, även om det ibland känns som om det vore det enklaste. Hon ser till att leva så mycket hon kan under den korta tid hon har.

Trots det sorgliga upplägget så är det här en bok som man kan bli glad av, just för att Tessa vägrar att ge upp. Därmed inte sagt att det är en bok man skrattar åt, och sorglig på riktigt är den för den delen också. En bra bok, helt enkelt.

Jenny Downham: Innan jag dör (Before I Die)
Översättning: Helena Ridelberg
Pocketförlaget, 2009 (originalet 2007)
206 sidor

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2 kommentarer:

Katten försvann sa...

hm, boken ser intressant ut. Ska försöka och hitta på biblioteket.

Caroline sa...

Jag har läst den och den är jätte bra.
Den är skriven på ett så bra sätt att man märker på texten hur annorlunda hon tänker den sista tiden.
Den är så sorglig =(