torsdag, april 30, 2009

2009-29: Kristina Hård: Alba

Alba är något så sällsynt som en svenskskriven sciencefictionbok. Den utspelar sig i en framtid där interplanetära resor inte är något underligt. Även om huvudpersonen kommer från Jorden ursprungligen så utspelar sig just ingenting av boken där. Precis som i Alien börjar den istället med att besättningen på ett rymdskepp vaknar upp efter en resa och finner sig vara på en plats de aldrig sett förut.

Alba är inte bara namnet på boken utan även namnet på den person som berättar boken, och hon är en av besättningsmedlemmarna i en expedition till en okänd planet där man tror att det finns lämningar efter en tidigare kultur. Hon är med som hjälpreda till professor Nielsen som är den som driver expeditionen. Den totala expeditionen består av 7-8 personer. Jag tycker att det känns som en väldigt liten och sårbar besättning att skicka iväg så långt, men i den aktuella framtiden tycks en interplanetär resa inte vara ett allt för stort problem så det kanske är realistiskt.

Det som ställer till problem är inte i första hand att expeditionen är liten utan att den består av människor som har olika för att inte säga helt motsatta mål. Det som till en början tycks vara en enkel arkeologisk expedition blir snart mycket mer komplicerat än så när de olika personerna börjar dra åt olika håll och rent av motverka varandra. Alba själv har varit både assistent och älskare åt den äldre Nielsen, men hon dras även till den mer jämnårige Xavier. Allt eftersom tiden går bryts gruppen isär allt mer av interna stridigheter, och det visar sig finnas mer att vara osams om än vad som först är uppenbart.

Alba har klassiska sf-element som rymdresor och utforskande av en okänd planet, men i första hand är den en bok om människor och hur de påverkas av påfrestningar av olika slag. Då och då händer det att handlingen tappar lite i tempo när det kommer för mycket exposition på en gång, men över lag tycker jag att det här är en lyckad debutroman.

Kristina Hård: Alba
Kabusa böcker, 2009
234 sidor
ISBN: 978-91-7355-093-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

1 kommentar:

Fia sa...

Verkar bra, jag ska rekommendera den för min sf-cirkel!