måndag, maj 04, 2009

2009-30: Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Polismördaren

Polismördaren är den näst sista i Sjöwall/Wahlöös serie romaner om Martin Beck och hans poliskollegor. Det är faktiskt även den näst sista jag inte hade läst, men jag har absolut inte läst dem i ordning, och det behöver man inte heller göra. Kopplingen mellan dem är normalt sett obefintlig förutom att det är samma personer. I den här fanns för ovanlighetens skull faktiskt en uttrycklig koppling till en tidigare bok: mordet i Roseanna (den första boken i serien) nämns vid flera tillfällen, och personen som utförde det förekommer i boken.

Till skillnad från de flesta böckerna i serien så utspelar sig den här boken inte heller i Stockholm mer än undantagsvis: det mesta av handlingen rör sig kring orten Anderslöv i Skåne. En kvinna har försvunnit och Martin Beck kallas in för att ta reda på vad som hänt. Det jag tycker är trevligt med den här boken är att den inte totalt gräver ner sig i ett brott, utan det är flera olika händelser som bildar en väv av händelser som ibland har med varandra att göra, ibland bara råkar ske på samma ställe.

Jag reagerade på att inte bara Martin Beck och de flesta andra poliser (med ett lysande jovialiskt skånskt undantag), bovarna, övriga misstänkta och rent av berättarrösten har ett påfallande negativt, för att inte säga nihilistiskt, perspektiv på tillvaron. Boken är stundtals väldigt mörk, inte minst när det gäller polisernas roll i samhället. Oavsett det så är det dock -- precis som övriga Sjöwall/Wahlöö-titlar -- en bra bok.

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Polismördaren
Uppläsare: Torsten Wahlund
Pirat Audio, 2009
7 CD

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: