måndag, maj 11, 2009

2009-31: Jens Lapidus & Peter Bergting: Gängkrig 145

Gängkrig 145 är Jens Lapidus tredje bok i den serie han kallar "Stockholm noir". Den är alltså besläktad med Snabba cash och Aldrig fucka upp. Det är samma mörka miljöer med gäng, droger och våld, och en del av de personer som förekommer är bekanta för dem som läst de tidigare böckerna.

Det som särskiljer den här boken från de tidigare böckerna är att den inte är en vanlig roman utan ett seriealbum. Historien är helt klart Lapidus, men Peter Bergting har gjort ett mycket bra jobb med att skapa bilder som passar bra till historien och som stämmer bra med stilen. Lapidus berättande brukar vara korthugget, nästan upphackat i sina formuleringar. När historien presenteras i bilder så framgår inte detta riktigt lika tydligt eftersom de berättande bitarna ofta presenteras i bild istället och den mesta texten är repliker. Detta gör att den här historien kan kännas lite mer tillbakalutad jämfört med de tidigare, trots att det här egentligen är en kortare historia.

Vad man också kan notera jämfört med de tidigare böckerna är att det i den här finns en person som framstår som mer renodlat på den goda sidan än vad någon huvudperson i romanerna gjort. Där är alla personer mer eller mindre korrumperade, men alla har också bra sidor. Flera av personerna här är också sådana, men inte alla. Möjligen är det också en effekt av att det här är en kortare historia; det finns helt enkelt mindre plats att utveckla alla personerna.

Jag tyckte mycket bra om Snabba cash. Uppföljaren Aldrig fucka upp kändes inte lika intressant eftersom den i princip kändes som samma bok igen. Det är möjligt att den är lika bra som den första om man läser dem i omvänd ordning, men för mig var det lite för lika. Gängkrig 145 förnyar konceptet, men jag tror att det hela skulle vinna på att historien var lite längre. Det här är inte någon dålig bok, men den känns en smula kortfattad.

Jens Lapidus & Peter Bergting: Gängkrig 145
Wahlström & Widstrand, 2009
opaginerad
ISBN: 978-91-46-21955-2
Artikel i DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

carina sa...

Hej på dig, sökte efter ajvides nya bok ,och hittade hit.Jag har läst jens lapidus böcker och tycker som du i det fallet. nu ser jag fram mot den tredje så det blir spännande.
trevlig blogg jag ska nog titta in då och då,mvh,carina