lördag, maj 16, 2009

Hugonominerade noveller, 2009

Under några av LSFFs bokmöten brukar vi läsa de texter som är nominerade till Hugo-priset. Under det senaste mötet klarade vi av de fem texterna som var nominerade i novellkategorin.

Alla de nominerade novellerna går att ladda ner härifrån.

De nominerade är

  • "26 Monkeys, Also the Abyss" av Kij Johnson.
  • "Article of Faith" av Mike Resnick.
  • "Evil Robot Monkey" av Mary Robinette Kowal.
  • "Exhalation" av Ted Chiang.
  • "From Babel's Fall'n Glory We Fled" av Michael Swanwick.


26 Monkeys, Also the Abyss handlar om en kvinna som plötsligen får för sig att köpa ett cirkusnummer bestående av 26 apor som gör diverse trick och sedan hoppar ner i ett badkar och försvinner spårlöst. Hon vet inte själv hur det hela fungerar, men så länge det fungerar spelar det ingen större roll. Den här novellen är bra på beskrivningar och kort om förklaringar. Apornas försvinnande presenteras som ett mysterium och vi får egentligen inga ledtrådar till vad som verkligen händer, men jag tycker att det är helt okej så. Apcirkusen sätter igång en process i henne, och det verkar inte vara första gången det händer. Jag gillar den här; ett kul mysterium som är väl berättat.

Article of Faith är den näst intill obligatoriska novellen av Mike Resnick, och en ovanligt bra sådan. Den är som vanligt sentimental, men den här gången går det inte (som ofta annars) överstyr. Handlingen är inget speciellt revolutionerande i sig (det handlar om en robot som jobbar hos en präst och försöker komma underfund med konceptet "religion") men jag tycker att det behandlas rätt väl. Det finns ett par moment av religionskritik, men jag misstänker att det inte riktigt är meningen så. Oväntat bra från Resnick som jag inte hade så höga förväntningar på.

Evil Robot Monkey är mycket kortare än de övriga novellerna; bara tre sidor. Den är i och för sig välskriven och lyckas presentera förvånansvärt mycket på det lilla utrymmet, men den känns fortfarande för avhuggen för att ha en chans i tävlingen. Novellen handlar om en apa (igen!) som fått någon form av implantat och blivit smartare, och därmed varken platsar som apa eller som människa.

Exhalation är den andra novellen jag läser av den haussade Ted Chiang, men tyvärr måste jag säga att även den här blev en besvikelse. Den utspelar sig i en värld där allting drivs av komprimerad luft, inklusive människorna. Det låter jätteknepigt, men det fungerar faktiskt inom novellens premisser. Problemet är att novellen inte är mycket mer än den skojigt uttänkta världen. Den ger iofs sense of wonder, men jag tycker att det inte hade varit fel med lite karaktärer, känslor eller drama också. Just nu är novellen väldigt kall.

From Babel's Fall'n Glory We Fled går ut hårt med att göra en maffig beskrivning av Babels torn och sedan placera huvudpersonen i tornet, när det faller. Här finns varelser av olika slag, och en av dem kommunicerar genom ett "språk" som i novellen presenteras som ett slags träd av ord. Det är väldigt svårt att beskriva, men det fungerar förvånansvärt bra. Man får en känsla för vad det är som ska framföras, men det känns samtidigt väldigt annorlunda. Trots de här styrkorna tyckte jag inte att novellen var helt övertygande, och den engagerade mig inte riktigt.

Min rankning av novellerna:

  • "26 Monkeys, Also the Abyss" av Kij Johnson.
  • "Article of Faith" av Mike Resnick.
  • "From Babel's Fall'n Glory We Fled" av Michael Swanwick.
  • "Exhalation" av Ted Chiang.
  • "Evil Robot Monkey" av Mary Robinette Kowal.


Vi gjorde även en omröstning på bokmötet enligt samma regler som används vid det riktiga Hugo-omröstningen, och om vi åtta som var på mötet skulle bestämma så är det "From Babel’s Fall’n Glory We Fled" som ska få hugon.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

5 kommentarer:

Åka sa...

Skojar du? Resnicks novell var ju fruktansvärt dålig, ett riktigt bottennapp. Den är ologisk, osammanhängande och säger emot sina egna premisser. Dålig science fiction. Så dålig att jag blev på dåligt humör av den. Och sen blev jag jätteförvånad när den andra Hugo-nominerade berättelsen av honom faktiskt var riktigt bra.

Hans Persson sa...

Så dålig tyckte jag inte att den var. Eftersom jag råkar ha läst hans andra (novelletten) också så är jag tveksam till vilken jag tycker bäst om. Båda är omskrivningar av gamla bekanta teman och tillför egentligen inget nytt.

Jag kan också notera att jag reagerade på hur slätstrukna alla de nominerade novellerna kändes. Om jag läst dem i någon antologi så skulle jag inte ha kommenterat någon av dem med "Oj så bra" och definitivt inte funderat på att nominiera någon av dem. Om det här är de bästa novellerna som fanns att tillgå under året så måste det ha varit ett rätt dåligt år.

Åka sa...

Om du vill kan jag detaljsåga den... Saken är att även om hans långnovell inte var originell så var den välskriven och rätt medryckande. Novellen hade väldigt dålig effekt på mig.

Det funkar ju som du vet inte så att det är gräddan av det bästa. Det här är de noveller som flest personer nominerade. Det är alltså de som flest av dem som orkade bry sig tyckte var läsbara eller läsvärda.

Det är alltid så. Chiang blev nominerad för att det kom en ny novell av Chiang -- det är inte heller första gången ett halvdant verk av ett stort namn blir nominerat. Han är ganska kall och intellektuell i stilen, men jag håller med om att den här var väldigt distanserad.

Hans Persson sa...

Det vore intressant att höra vad det är du har emot den.

Jag vet att en del författare (som Resnick) tydligen har en stor fanbas som nominerar vadhelst de skriver, men man kan ju alltid hoppas att det även ska finnas vanliga läsare som nominerar det de läst som faktiskt är bra.

Åka sa...

Nu så, nu har jag kommit mig för att lägga upp mina tankar om novellerna. Långnovellerna kommer inom kort, jag ska nog komma ikapp dig ;)