måndag, juni 08, 2009

2009-35: Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder

Tre sekunder är Roslund & Hellströms femte deckare om den vresige polisen Ewert Grens. För att klara av de tråkiga delarna först så är den nästan 600 sidor tjock, och det tycker jag är för mycket för en deckare. Det ska inte behövas mycket mer än hälften av det sidantalet, och mycket riktigt går det ibland lite på tomgång.

Tempot är dock inget jätteproblem, utan större delen av tiden rullar boken på bra. Boken kretsar kring en person som lever ett dubbelliv. Han är kriminell men efter avtjänat straff har han fått jobb på ett vaktbolag. Det är dock ett rätt ljusskyggt vaktbolag, för de fungerar i första hand som en front för maffian. Det är dock inte nog med det, för han har också uppdrag från polisen för att infiltrera maffian. Förutom det har han ett till synes normalt svenssonliv med fru och barn som inte vet något om detta.

Det är alltså en bok om dubbelspel och vilka följder det kan få. Att olika kriminella organisationer jobbar mot varandra och mot polisen är inte så konstigt, men det visar sig också att vissa inom polisen arbetar mot andra poliser. För att inte avslöja att det finns infiltratörer så måste man se till att en del brott de här infiltratörerna begår inte utreds fullt ut, och det innebär att man leder andra poliser på villospår. Den här gången hamnar naturligtvis Ewert Grens på fel sida i en sådan här utredning, men han är som bekant en polis som inte ger sig så lätt...

Jag tycker att Roslund & Hellström även den här gången har fått ihop en tät deckare som både har en intressant historia och ett samhällskritiskt innehåll. Som jag sade tycker jag att den är lite för lång, men den är utan tvekan läsvärd trots det och även bättre än det mesta övrigt som produceras av svenska deckarförfattare.

Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder
Piratförlaget, 2009
590 sidor
ISBN: 978-91-642-0294-9

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

1 kommentar:

johan sa...

Jag sträckläste den och gillade den starkt!