onsdag, juni 17, 2009

2009-38: Robert Louis Stevenson: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde and Other Tales of Terror

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde tillhör tillhör samma skara böcker som exempelvis Frankenstein; böcker som nästan alla känner till huvuddragen hos även om de inte faktiskt läst dem. Det är böcker vars personer och miljöer blivit en del av den moderna mytologin så till den grad att man mycket väl kan referera till dem som koncept snarare än litterära berättelser.

Historien om Jekyll och Hyde handlar om en läkare (Jekyll) som kommer på ett sätt att dela upp sin personlighet i två, den goda sidan och den onda sidan (Hyde). Hans plan med detta är att slippa ifrån en mörk sida av sin personlighet som han länge haft men blir allt mer trött på, och till en början blir det också som han tänkt. Han själv lever ett gott liv medan Hyde lever ut den mörka sidan av hans lustar. Ganska snart inser han dock att han inte har processen under så mycket kontroll som han först trodde.

Jekyll och Hyde är samma person så till vida att bara en av dem finns i taget. Genom kemiska preparat kan Jekyll förvandla sig till Hyde, och efter ett tag går förvandligen tillbaka igen. Det är dock stor skillnad på Jekyll och Hyde, även rent fysiskt. Hyde är kortare och fulare, och han framkallar en nästan lovecraftiansk reaktion hos dem som ser honom. Han beskrivs som allmänt otrevlig och ful, men det mest återkommande är att de som ser honom inte finner ord för hur han egentligen ser ut.

Berättelsen är konstruerat på ett typiskt gotiskt sätt med ett antal berättelser från olika berättare inlindade i varandra för att kunna visa varje händelse beskriven av en berättare som vet lagom lite för att inte avslöja någonting i onödan.

Trots att det här är en kort text (historien om Jekyll & Hyde är inte mer än 65 sidor) så har den inga problem att hinna med att beskriva både personer och handling på ett bra sätt. Förutom Jekyll och Hyde och ett par noveller till innehåller boken också ett rejält förord och en artikel som sätter in historien i en historisk kontext visavi den då aktuella medicinska litteraturen. Mycket intressant läsning.

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se


Robert Louis Stevenson: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde and Other Tales of Terror
Penguin Classics, 2003 (originalet 1886)
221 sidor
ISBN: 978-0-14-143973-0

1 kommentar:

Hellre barfota än boklös sa...

Jag gillar också den här. Men jag läste den den svenska översättningen som Bakhåll gjort.