måndag, juni 29, 2009

2009-42: Björn Lomborg: Cool it

I sin förra bok Verdens sande tillstand försökte Björn Lomborg påvisa att det inte finns några problem med miljön -- alla kurvor pekar åt rätt håll. Den som inte tittar noga på hans statistikvridningar blir lätt lurad om man exempelvis inte noterar att han ena minuten talar om skog och nästa om urskog, men aldrig noterar att det är skillnad på dem.

I Cool it har han gjort en kovändning och är nu helt med på att det faktiskt finns problem och skjuter istället in sig på att kyotoprotokollet är dyrt för att uppnå en viss grad av resultat. En varmare jord skulle ge färre döda av köld och fler av hetta (fast färre än minskningen av köld), och är alltså en vinst. Det finns ett antal liknande exempel.

Översvämning kan bekämpas med metoder specifika för det istället för med klimatmetoder, och på det sättet uppnå samma resultat eller mer till en lägre kostnad. Han tittar hela tiden på vinster i form av sparade människoliv eller kronor.

Det finns däremot ingen diskussion (ens i ekonomiska termer) om exempelvis förlorade levnadsmiljöer för djur och växter (eller ens något om djur och växter i allmänhet). Han nämner inte heller något om att alla hans föreslagna mirakelmediciner är punktinsatser och att deras kostnader därmed måste summeras för att uppnå någonting som på ett vettigt sätt kan jämföras med kyotoprotokollets kostnader eftersom det påverkar hela miljön och inte bara (exempelvis) översvämningar.

Det finns nog en del vettigt i det Lomborg säger, men om man tänker efter lite när man läser så hittar man oftast fler frågor än svar och allt för ofta känns det som att frågorna är sådana om Lomborg hoppas att du inte ska ställa eftersom de kommer att slå hål på hans argument.

Björn Lomborg: Cool it (Cool it)
Översättning: Claes-Göran Jönsson
SNS Förlag, 2007 (originalet 2007)
223 sidor
ISBN: 978-91-85695-29-4

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: