tisdag, juni 30, 2009

Hugonominerade kortromaner, 2009

På tidigare LSFF-möten har vi gått igenom de noveller och långnoveller som är nominerade till Hugopriset i år, så nu är det dags för kortromanerna.

Alla de nominerade kortromanerna utom en går att ladda ner från nätet. Det innebär antagligen att man kan vara rätt säker på vilken text som inte kommer att vinna, helt enkelt eftersom mycket färre människor kommer att ha läst den.

De nominerade är:
  • "The Erdmann Nexus" av Nancy Kress.
  • "The Political Prisoner" av Charles Coleman Finlay.
  • "The Tear" av Ian McDonald (ej på nätet).
  • "True Names" av Benjamin Rosenbaum & Cory Doctorow.
  • "Truth" av Robert Reed.


The Erdmann Nexus är den andra hugonominerade texten jag läser det här året som handlar om folk som bor på ålderdomshem. Den här är dock klart bättre än Mike Resnicks försök. Nancy Kress berättar både om underliga medicinska händelser på ålderdomshemmet och om ett mystiskt skepp som rör sig långt ut i rymden, och på något sätt hänger de här till synes väldigt olika företeelserna ihop. Den här texten är både väl skriven och välkonstruerad. Premissen är intressant och lämnar även utrymme för diskussioner både om vad som verkligen hände och vad som kommer att hända, utan att novellen känns oavslutad.

The Political Prisoner handlar om ett samhälle som har en del likheter med kända oroshärdar i vår värld som exempelvis Israel/Palestina, och det blir inte direkt mindre uppenbart av att staden det hela handlar om heter Jesusalem. Handlingen utspelar sig på en främmande planet som håller på att terraformas, men till skillnad från många andra historier där sånt sker med maskiner så görs grovjobbet här av politiska fångar. Poängen med historien tycks vara att mänskligheten ställer till ungefär samma problem var den än befinner sig, men för mig så kändes den mest som En dag i Ivan Denisovichs liv i rymden. Men visst, det finns mycket sämre saker att härma än den.

The Tear är en text som innehåller mycket intressant, men som är alldeles för kompakt och komplicerad för sitt eget bästa. Alla personer i den har åtta olika aspekter, vilket gör att det är som en rysk roman där alla är schizoida; de har massor både med namn och personligheter. Den innehåller skoj idéer, men jag tycker inte att den fungerar i sitt nuvarande format.

True Names är på sätt och vis lite otypisk för Cory Doctorow i och med att den utspelar sig långt in i en obestämd framtid, men högteknologin är bekant. Rosenbaum har jag inte läst tidigare, så jag vet inte hur han brukar skriva. Den här texten handlar om ett antal artificiella intelligenser som befinner sig på en komet, i en simulerad verklighet. För att ytterligare förvirra det hela så är de inte helt säkra på om de är simulerade i flera steg eller inte; det är möjligt för en av dem att innehålla en simulering av en annan. På sätt och vis är det här en historia med hög gosh-wow-potential, men tyvärr blev den mest tråkig. Det finns inte en människa (eller ens någon organisk livsform) i hela texten, och det gör att den känns främmande.

Truth handlar om ett antal personer som sköter förhöret av en fånge som hålls under förhållanden som får Guantanamo att se ut som en öppen anstalt, men han behandlas inte illa. Däremot får vare sig han eller hans fångvaktare någon direktkontakt med omvärlden. Det verkar för den delen inte vara någon förlust, för de rapporter som kommer igenom talar om kärnvapenterrorism med miljontals döda. Den här berättelsen kretsar nästan helt runt förhören med fången, och det är bara som bieffekt man då och då får reda på lite information om världen runt omkring. Jag tycker att det är både välgjort och intressant; en av de bättre historierna i år.

Min rankning av texterna:
  • "The Erdmann Nexus" av Nancy Kress.
  • "Truth" av Robert Reed.
  • "The Political Prisoner" av Charles Coleman Finlay.
  • "The Tear" av Ian McDonald (ej på nätet).
  • "True Names" av Benjamin Rosenbaum & Cory Doctorow.


Omröstningen på LSFF-mötet kom fram till att "The Erdmann Nexus" var den bästa texten.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Åka sa...

Å andra sidan har alla som är berättigade att rösta tillgång även till The Tear i elektronisk form, via röstningspaketet. Så alla borde kunna läsa den, i alla fall alla som ska rösta.