torsdag, juni 11, 2009

J. D. Salinger okynnesstämmer svensk författare

Den amerikanske författaren J. D. Salinger lämnade nyligen in en stämning mot författaren J. D. California och förlaget Nicotext. Anledningen är att han tycker att de håller på att ge ut boken 60 Years Later: Coming Through the Rye som han påstår snyltar på hans eget namn och på hans kultroman The Catcher in the Rye. Det finns naturligtvis spår av likheter i författarnamn och titlar, och de 60 åren i den nya bokens titel stämmer med när den förra boken gavs ut.

Den nya bokens huvudperson kallas för Mr. C, vilket på intet sätt motsäger att han skulle vara samma person som Holden Caulfield som är huvudperson i The Catcher in the Rye.

Det har nu avslöjats att den som står bakom pseudonymen J. D. California är Fredrik Colting som även ligger bakom förlaget Nicotext.

Jag har inte läst den nya boken så jag kan inte uttala mig om likheterna med The Catcher in the Rye, men av det jag läst om den så låter det som om den ansträngt sig för att det ska vara lätt att dra paralleller mellan verken utan att för den delen uttryckligen säga att de är relaterade. Boken säger sig inte själv vara någon uppföljare till The Catcher in the Rye men däremot har ett otal bloggkommentatörer kallat den för det.

Nu tror jag att den här boken kommer att klara sig genom att kallas för satir eller parodi eller så, men det här är intressant i alla fall. Den här soppan illustrerar tydligt en av anledningarna till varför det inte är hållbart med en upphovsrätt som ser ut som den gör i dag. Konst har alltid skapats genom att konstnärer har byggt vidare på tidigare verk. Remixande och omskrivning av tidigare verk är inget nytt. För att ta ett exempel i högen så baseras William Shakespeares Romeo och Julia (1597) på en italienk berättelse som översattes i diktform av Arthur Brooke som The Tragical History of Romeus and Juliet (1562) och som senare berättades om i prosaform som Palace of Pleasure (1582) av William Painter.

Den springande punkten är att konstnärer kommenterar sin samtid, och tidigare publicerade verk är en del av samtiden. Det är varken realistiskt eller önskvärt att försöka rensa bort alla populärkulturella referenser. En liberalare upphovsrätt som klargör att den här sortens inspiration från tidigare verk är inte bara önskvärd, den är oundviklig.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: