fredag, juni 05, 2009

Ridley Scott gör fri Blade Runner-inspirerad webbserie

Ridley Scott ska producera en serie korta filmer inspirerade av Blade Runner. De kommer att släppas på webben med en senare visning på teve tänkbar. Klippen kommer att vara licenserade under Creative Commons BY-SA-licensen, vilket innebär att man inte bara får kopiera dem som man vill, man får också göra egna remixer av dem så länge man tillåter distribution av dem på samma sätt som originalen.

Det här låter ovanligt bra, så vad är haken? Till att börja med så kan Blade Runner-fans notera att man inte har några rättigheter från Dicks dödsbo för de här filmerna, vilket innebär att man inte kommer att hålla sig borta från direkta lån från filmen även om man återanvänder teman:
the series won’t be hewing too closely to the specific characters or situations in “Blade Runner.” Some of that material stemmed from the Philip K. Dick novel “Do Androids Dream of Electric Sheep?” which the “Purefold” creators do not have rights to.

“We don’t take any of the canon or copyrighted assets from the movie,” said David Bausola, founding partner of Ag8, who said he hoped the series would debut later this summer and that the first episodes would depict events about two years into the future. “It’s actually based on the same themes as ‘Blade Runner.’ It’s the search for what it means to be human and understanding the notion of empathy. We are inspired by ‘Blade Runner.’”

I praktiken innebär det att vi exempelvis inte kommer att få se några replikanter och att det naturligtvis inte heller blir fråga om någon "Young Deckard" eller något sådant. Det är nog lika bra.

Det jag funderade på om det här projektet var hur det var tänkt att finansieras. Det verkar handla om någon variant av produktplacering, och med det i bakhuvudet är det naturligtvis en lysande ide att släppa filmerna för fri distribution och tillåta modifierade versioner. Det återstår att se om man lyckas göra filmerna på ett sätt så att varumärkena i dem överlever en ommixning av filmerna utan att försvinna, samtidigt som de inte är så påträngande att de stöter bort tittarna.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: