måndag, juli 13, 2009

2009-49: Anders Björkelid: Ondvinter

Ondvinter är Anders Björkelids debutroman, men han har producerat serier, bilderböcker och rollspel tidigare. Det är helt klart att han är en relativt erfaren berättare, även om romanformen må vara ny för honom.

Ondvinter presenteras också som den första boken av fyra av "Berättelsen om blodet". Det är ingen tvekan om att det är fantasy med ett episkt anslag och i flera delar, och därmed var jag lite misstänksam eftersom jag föredrar böcker som är avslutade i sig själva, men den misstänksamheten försvann fort.

Det finns ingen tvekan om att Ondvinter bara är en inledning till en mycket större berättelse, men samtidigt känns det som att det är rimligt avslutad i sig. Det finns en större berättelse man vill veta mer om när boken slutar, men man slipper irritera sig över någon jättelik cliffhanger.

Huvudanledningen till att jag gillar boken är däremot att den känns fräsch och är väl skriven. Till att börja med är den bitvis skriven i vi-form, vilket känns helt naturligt eftersom den handlar om ett tvillingpar. Jag tycker att mycket av miljöerna känns lite ovanliga och intressanta. Det känns som att berättandet har en lokal anknytning istället för den mer normala anglosaxiska utan att förfalla till att vara baserat på fornnordiska sagor. Miljön lyckas med konststycket att kännas relativt fattig på magi i bemärkelsen att personerna i boken inte går omkring och kastar trollformler omkring sig till höger och vänster (dvs mer Ringarnas herre än Harry Potter) men samtidigt kännas magisk och annorlunda. Det finns krafter och förtrollningar här som inte är som man väntar sig, och jag antar att vi än så länge bara sett en liten del av vad världen har att erbjuda. Det ska bli mycket spännande att se hur den här serien utvecklar sig!

Anders Björkelid: Ondvinter
Natur och Kultur, 2009
282 sidor
ISBN: 978-91-27-11847-8

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: