måndag, juli 20, 2009

2009-52: Naturskyddsföreningen: Hundra år av envishet

Hundra år av envishet är SNFs årsbok för 2009, och eftersom det är 100 år sedan föreningen bildades är det här också en jubiléumsbok. Tyvärr tycker jag att man har schabblat bort det hela lite. Sedan den första årsboken för 100 år sedan har formatet varit väldigt uniformt, i trakten av A5. Under åren 1938-42 samproducerades årsboken med Tidskrift för hembygdsvård och formatet var då något större, men inte mer än några centimeter. På senare tid (åtminstone ett 30-tal år) har årsboken varit inbunden.

Till jubiléet har man nu istället producerat en gigantisk årsbok i ett format som är större än A4, och i något slags inverterad lyxighet har man passat på att frångå de hårda pärmarna och göra en häftad årsbok. Den är också tryckt på ett väldigt tjockt papper; det känns nästan som att bläddra i kartong. Formatet är tveklöst ett misstag. Den här boken kommer att vara omöjlig att ha på samma ställe i bokhyllan som alla de andra årgångarna och kommer säkert att försvinna ur många samlingar. Det hade varit mycket bättre att producera den i samma format som vanligt, fast lite tjockare för att få plats med det extra materialet.

Det stora formatet är naturligtvis effektivt för illustrationerna, men textsidorna blir väldiga mastiga i det stora formatet. Boken är uppdelat i två delar. Den första tittar bakåt och gör nedslag i föreningens historia. Den andra handlar mer om framtiden och talar om hur man kan få det bättre framöver. Båda avdelningarna innehåller intressanta texter, men jag undrar om det inte hade varit bättre att blanda dem. De historiska artiklarna är mycket rikare illustrerade än de framåtblickande, så boken blir väldigt sned när den första halvan är full med bilder och den andra bara har en vinjett för varje artikel.

Trots allt gnäll om formatet så är det i slutändan innehållet som är det väsentliga. Och det är som vanligt bra. Men nej, jag gillar inte formatet.

Naturskyddsföreningen: Hundra år av envishet
Naturskyddsföreningen, 2009
201 sidor
ISBN: 978-91-558-2009-1

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Hellre barfota än boklös sa...

Jag tycker inte heller om formatet på boken. När jag beställde den i början av året så såg jag framför mig en årsbok i samma format som de andra. Trodde inte det skulle dimpa ner en sådan gigant. Har faktiskt inte orkat mer än att bläddra i den än så länge...