måndag, juli 27, 2009

2009-55: Åsa Schwarz: Nefilim

Nefilim är Åsa Schwarz tredje bok efter ... och fjättra Lilith i kedjor och Stigma. De första två hänger ihop, men jag kan inte se att det finns några kopplingar från dem till Nefilim.

När jag läste Nefilim kom jag att tänka på två andra böcker: Da Vinci-koden och Steig Larssons Millennium-serie. Huvudpersonen här, Nova Barakel, har en del likheter med Lisbet Salander även om hon inte är fullt så extrem och därmed också lättare att tro på. När det gäller handlingen så är det en typisk thriller med action och bibelmystik i en (o?)salig blandning, men till skillnad från Dan Brown så är orden flyhänt skrivna och begränsade till rimliga mängder.

Nova är Greenpeaceaktivist och är med och planerar en aktion där hon ska måla slagord hemma hos Vattenfalls VD eftersom Vattenfall toppar en lista med företag som gör dåliga saker med miljön. Efter att ha målat slagord på ett par ställen i lägenheten upptäcker hon att dess ägare faktiskt är hemma -- mördad. Nova flyr, men inser att hon kommer att vara bland de personer som polisen främst vill få tag i.

Efter den inledningen alternerar handlingen mellan Nova och poliserna som försöker få tag i mördaren (samt en del tillbakablickar). Det hoppande thrillerperspektivet gör som vanligt att man hela tiden vill veta vad som händer med den person man just lämnade och gärna läser lite till, så den här boken går fort att läsa ut.

Nominellt är det här fantasy, men de fantastiska elementen berättas för huvudpersonerna snarare än visas direkt. Utifrån det som faktiskt visas skulle man kunna hävda att det är en bluff för att få Nova att tro rätt saker, men inom boken finns egentligen inget som stöder den tolkningen.

Sammanfattningsvis är det här en riktigt bra thriller, helt enkelt.

Åsa Schwarz: Nefilim
Schibsted, 2009
281 sidor
ISBN: 978-91-7423-017-8

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

moonroose sa...

Det lät som en riktigt härlig kombination....har inte läst några böcker av denna författare, men ska pröva den här boken.
Tack för tipset.

Jonas sa...

Tack för recension! Antar att du fått ett förhandsex, eftersom boken inte kommit ut ännu. Åtminstone inte enligt författarens egen webbsida. Den informationen kan ju iofs vara bra att meddela som ren konsumentupplysning.