fredag, juli 31, 2009

2009-57: Eva-Marie Liffner: Camera

Även om Camera är den andra boken jag läser av Eva-Marie Liffner så är det hennes första. Tidigare har jag läst Imago, och även den gillade jag. Jag ska hålla utkik efter hennes böcker i fortsättningen.

Fotografen Johanna Hall ärver saker efter sin farbror, bland annat gamla fotografier. Hon tar med dem till London för att försöka lista ut vad de betyder på plats där de är tagna, samtidigt som hon jobbar. Handlingen utvecklar sig till något som liknar en deckarhistoria, förutom att själva deckaren i princip saknas. Johanna vill visserligen veta vad hennes farbror gjorts, men hon är inte ute efter att lösa några kriminalfall.

Farbrodern jobbade även han som fotograf, och en av dem som han kom i kontakt med var madame Blavatsky och hennes spiritistiska anhang. En annan är prästen Leadbeater som tycks ha en del otrevliga vanor.

London kring sekelskiftet när farbrodern är där är en ganska mörk och smutsig plats som är väl porträtterad i boken. Texten alternerar mellan Johannas nutid och farbroderns sekelskifte. Närvarokänslan i London och sekelskiftet finns från början men det tar ett bra tag innan man får någon klarhet i vad det är som sker, precis som det ska vara.

Den här boken är lågmäld och lugn, men fortfarande spännande. Liffner är ett namn som jag kommer att bevaka framöver.

Eva-Marie Liffner: Camera
Natur och Kultur, 2001
261 sidor
ISBN: 91-27-09304-2

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

ThursdayN sa...

Drömmaren och Sorgen av henne är mycket bra! =)

Moa sa...

Håller med: Drömmaren och sorgen är en riktig pärla!!