fredag, augusti 21, 2009

2009-62: Terry Jones: Terry Jones krig mot kriget mot terrorismen

Det här är en samling artiklar som Terry Jones skrivit från 2001 och framåt, som en reaktion på Bushs och Blairs krig mot terrorismen. Han kritiserar hela operationen av diverse skäl, allt från att det inte påvisats några massförstörelsevapen i Irak och att Irak inte har något samband med terrorattackerna 2001 till att Halliburton och andra företag skaffat sig feta kontrakt i Irak utan konkurrens eller insyn.

Ibland skriver han med en vanlig resonerande stil (med en ironisk underton), andra texter är mer uppenbart satiriska, som exempelvis ett brev från Tony Blairs lärare till hans föräldrar om hans bristande insikter i politik.

Det är ingen tvekan om att Terry Jones är förbannad på hur hela irakkriget hanteras (eller för den delen att det alls existerar), men för det mesta så håller han sig ganska lågmäld trots det och låter ironin bita på motståndaren istället. Inte för att jag tror att Bush (om han nu skulle råka läsa något av detta) skulle uppfatta ironin, men för oss andra som läser är det rätt underhållande. Det ska väl sägas att han inte alltid lyckas, men tillräckligt ofta för att det ska vara läsvärt. Däremot ska man väl undvika att läsa hela boken i ett sträck eftersom den innehåller många relativt korta texter om ungefär samma ämne, och alltså har en tendens att återupprepa sig lite. Ursprungligen publicerades texterna i flera olika tidningar och över en period av ungefär fem år, så de ursprungliga läsarna lär inte har reflekterat över några upprepningar.

Terry Jones: Terry Jones krig mot kriget mot terrorismen (Terry Jones' War on the War on Terror)
Karneval Förlag, 2007 (originalet 2006 med tillägg 2006)
Översättning: Margareta Norlin
152 sidor
ISBN: 978-91-85703-05-0

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: