lördag, september 05, 2009

2009-66: Liz Williams: Banner of Souls

Jag känner mig lite splittrad om Banner of Souls. Den innehåller diverse idéer som är intressanta, men misslyckas med att presentera dem på ett intressant sätt.

Dreams-of-War tillhör Mars' krigarelit, men har utsetts till väktare för ett barn på jorden. Hon är inte speciellt road av uppdraget, men råder inte över situationen. Yskaterina Lye kommer från en mystisk planet långt ut i solsystet, och hennes uppdrag är att döda samma flicka, Lunae.

Nästan hela persongalleriet i boken består av kvinnor, för män behövs inte längre för fortplantningen (som sker utanför kroppen) och finns inte heller kvar mer än i form av myter och enstaka degenererade former.

Handlingen alternerar mellan jorden, Mars och det yttre solsystemet, men alla platserna tycks utbytbara. Det känns aldrig som om det är någon skillnad mellan dem, och man får ingen närvarokänsla på någon av platserna. Även personerna är intetsägande och kommer aldrig till liv. Språkligt är boken aldrig egentligen tungläst, men språket framstår ofta som tillkrånglat och utbroderat utan att det egentligen tillför något.

Jag läste den här boken för en bokcirkel. Om så inte hade varit fallet hade jag gett upp innan den var slut.

Liz Williams: Banner of Souls
426 sidor
Bantam, 2004
ISBN: 0-553-58676-9

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: