måndag, september 07, 2009

2009-67: Jon Krakauer: Into the Wild

Into the Wild är i första hand en biografi över Chris McCandless. Efter att ha gått high school gav han bort alla sina besparingar till Oxfam och gav sig iväg till Alaska där han planerade att leva av landet. Han hittade en gammal buss som han bosatte sig i och levde på diverse djur, bär, svamp och det ris han haft med sig i sexton veckor innan han till slut dog. Exakt varför han dog är inte klarlagt. När han dog var han gravt undernärd, men ganska kort tid innan hade han enligt sin dagbok mått bra, så teorierna handlar om sjukdomar eller att han ätit felidentifierade växter och fått i sig gifter.

Jon Krakauer skrev ursprungligen om honom i tidskriften Outside men kunde inte släppa historien, och den publiceringen ledde också till en våldsam brevstorm; mer än någon tidigare artikel tidskriften publicerat. Många ondgjorde sig över att McCandless varit oförberedd och inkompetent, men det är inte det intryck man får av den här boken. Om man överlever sexton veckor i vildmarken utan medtagen mat så vet man vad man gör.

Det står däremot klart att McCandless hade en annan inställning till livet än de flesta andra. Han gav sig ut i vildmarken med endast ett par kilo ris och lite utrustning. Han tog medvetet inte med sig vare sig karta eller kompass. Däremot hade han ett antal böcker med sig: Tolstoy, Thoreau, Pasternak med flera. McCandless var ute efter att hitta vildmarken och leva i den, med den. Han ville leva på dess villkor. Krakauer gissar att hans beslut att inte ta med sig någon karta kom sig av att han var ute efter den okända vildmarken -- den vita fläcken på kartan. Genom att inte ta med sig någon karta skapade han sig en egen vit fläck att ge sig in i, trots att han inte befann sig speciellt långt från bebodda trakter.

Krakauer har letat upp ett antal människor som var i kontakt med McCandless under hans resa från föräldrahemmet på östkusten till Alaska. Han lämnade hela sitt gamla liv bakom sig och hade ingen kontakt förutom enstaka vykort till en syster ett tag, och levde ett tag på drift innan han gav sig av mot Alaska. Berättelserna från dem han mött är samstämmiga om att han var en udda person, men också att han inte var någon knäppskalle, bara väldigt annorlunda. Han var exempelvis väldigt social, trots sin starka drift att ge sig ut i vildmarken ensam.

Förutom berättelsen om McCandless berättar Krakauer också om ett antal andra människor som gett sig ut i vildmarken och dött där, och jämför deras drivkrafter (i den mån de är kända) med McCandless. Han beskriver också hur han själv som ung liftade till Alaska, skidade över en glaciär och försökte att ensam bestiga den obestigna norra sidan av Devil's Thumb, ett av kontinentens tuffaste berg. Efter ett par försök gav han upp och gick runt berget och klättrade upp längs den led han hade tänkt att ta ner. Han konstaterar att en av de största skillnaderna på honom själv vid den tiden och McCandless nog var att han själv överlevde.

Jag gillar Krakauers sätt att beskriva McCandless liv som ett pussel, lite här och lite där. Historien presenteras inte i kronologisk ordning, och dessutom blandas den upp av episoder om andra personer. Eftersom McCandless är död och efterlämnade väldigt lite dokumentation går det naturligtvis inte att säga exakt vad som hände, och hans motivation att göra som han gjorde kommer att fortsätta att vara okänd. Into the Wild gör dock ett bra försök att tränga in i McCandless personlighet och försöka förklara varför det gick som det gjorde. Klart läsvärt!

Jon Krakauer: Into the Wild
Random House, 1996
Uppläsning: Philip Franklin
420 minuter

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Fia sa...

Jag har inte läst den men jag har hört så mycket om den sen den var på Oprah, och så har jag förståss sett filmen... den är helt underbar!

Anonym sa...

Filmen är jättebra (men sorglig).

Lotten sa...

Tillfällighet -- jag såg filmen igår. Oerhört frustrerande beskrivning av hur det går till när han dör.

Kan rekommendera en sökning på Youtube -- folk söker upp den gamla bussen (som står kvar och inte är särskilt svår att ta sig fram till).

En kille kommer dit och ser att någon har varit där och vandaliserat, så med öm hand städar han iordning samtidigt som han muttrar "this really pisses me off".