måndag, september 14, 2009

2009-70: Matt Mason: The Pirate's Dilemma

I The Pirate's Dilemma går Matt Mason igenom hur piratkopiering påverkar samhället, men istället för att naivt tro att det handlar om ett uppenbart problem så gör han en ordentlig genomgång av hur piratkopiering (eller tekniksprång som fått motsvarande effekt) har påverkat tidigare industrier. Filmen skulle döda teatern, videon skulle döda biografen, radion skulle döda orkestrarna och så vidare. Det finns otaliga exempel på hur en industri högljutt hävdat att någonting nytt var oschysst konkurrens och skulle döda dem, och ungefär lika ofta har det visat sig att de haft fel. Det ska väl medges att marknaden för filmpianister är begränsad efter ljudfilmens intåg, men det är snarast undantaget som bekräftar regeln.

Han tittar sedan på radio där "pirat" sedan länge är ett begrepp och konstaterar att det aldrig varit i närheten av att skada radiobranschen. Det som hänt är att piratradion sänt olagligt och blivit populär, och i takt med att de fått allt fler lyssnare så har också de etablerade (och lagliga) radiostationerna tagit till sig allt mer av det som piratradion haft som de saknat, och på så sätt berikat sig själva och dragit till sig åtminstone en del av lyssnarna från piratradion. Detsamma händer om och om igen inom musiken; någon lånar något och utvecklar det vidare så att en helt ny rörelse bildas.

Oavsett om man är insatt i piratrörelsen eller inte så bör man få ut någonting av den här boken, för den innehåller en hel del bakgrund för den som inte redan känner till den. Den resonerar sedan vettigt om hur den här kulturen påverkar marknadsföring och försäljning i dag och hur vi kan vänta oss att det ska bli i framtiden. Mycket intressant!

Matt Mason: The Pirate's Dilemma: How Youth Culture is Reinventing Capitalism
The Free Press, 2008
277 sidor
ISBN: 978-1-4165-3218-7

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Finns den i svensk översättning? Jag kan läsa på engelska, men då måste det vara en bok som verkligen är värd ansträngningen (jag är 13)...

Hans Persson sa...

Jag har inte hört talas om någon översättning, åtminstone.

Däremot kommer Matt Mason att hålla föredrag i Linköping 26/10 (gratis) och i Gävle 27-28/10 (vet inte om det kostar pengar).

A.R.Yngve sa...

De som har investerat mest i en viss teknologisk infrastruktur (tryckpressen, telegrafen, järnvägen, radion, grammofonskivan, fotografisk film, etc.) och fått makt/jobb genom den har ju också mest att förlora på ett "paradigmskifte".
(Vad BLEV det av alla de där stumfilmspianisterna...?)

Nån gång i framtiden kommer väl nästa stora grej efter Internet... och då kommer säkert du och jag att hytta med våra gå-stavar och muttra om att det var bättre förr, ungdomen nuförtiden, etc.
;-)