onsdag, september 23, 2009

2009-74: Audrey Niffenegger: Tidsresenärens hustru

Tidsresenärens hustru är historien om hur Clare växer upp, träffar Henry, gifter sig och får barn. Fast det är inte riktigt så enkelt som det låter. När de först träffas är Clare 6 och Henry 36. När de gifter sig är Clare 22 och Henry 30. När Henry träffar Clare för första gången har hon känt honom hela livet.

Det här låter konstigt, men förklaringen finns redan i titeln: Henry reser i tiden. Problemet är att han inte har någon kontroll över när han reser, eller till när. Plötsligt kastas han iväg till en annan tid, framåt eller bakåt. När han kommer fram vet han inte var han är, han vet inte när han är, och till råga på allt kommer han alltid fram naken och utan några saker. Detta ställer naturligtvis till en del komplikationer, men trots det lyckas Clare och Henry bli goda vänner och sedermera gifta sig.

Den här berättelsen berättas omväxlande. Ibland får man historien ur Henrys perspektiv, ibland ur Clares. De berättelser man får kommer inte i kronologisk ordning, utan historien träder så småningor fram ur de fragment man får se. Men vad är egentligen kronologisk ordning? Eftersom Henry hoppar fram och tillbaka i tiden så är hans kronologi inte densamma som Clares, och den ordning som boken presenteras i är vare sig Henrys eller Clares kronologi. Det är inte så rörigt som det låter.

För att underlätta läsningen så inleds varje kapitel med information om när det utspelar sig, och hur gamla Clare och Henry är. Clares ålder skulle gå att räkna ut från årtalet, men hur gammal Henry är beror på om det är ett kapitel från hans egen tid eller ett där han rest i tiden och landat i någon annan tid.

Tidsresor ställer upp en del problem för en författare, som måste bestämma sig för hur världen fungerar. Går det att påverka framtiden genom att ändra det förflutna? Går det alls att ändra det förflutna? I den här boken tycks det som om det inte går att göra några större förändringar. Anledningen till att tidsresorna alls inträffar sägs vara något slags genetisk åkomma Henry har, men vad den skulle bero på får man aldrig reda på, och det är inte heller viktigt. Det är de effekter hans tidsresande har på honom och omvärlden som är det intressanta, inte tidsresandets mekanik.

Som jag sade så berättas boken omväxlande av Henry och Clare, men tyvärr märker man inte så stor skillnad på deras berättarstilar. I de kapitel när Clare är väldigt ung är stilen annorlunda, men tyvärr bibehålls inte deras olika röster lika tydligt när de båda är vuxna. Med detta sagt så är boken välskriven och lättläst.

Clares och Henrys relation är naturligtvis komplicerad eftersom de har olika utgångspunkter, men det är också det som gör romanen intressant. Ibland är det Clare som vet mer än Henry (eftersom hon fått reda på saker från äldre versioner av Henry som rest bakåt i tiden) och andra gånger är det Henry som vet mer (eftersom han rest framåt i tiden). Frågan hur det är att leva med någon som vet hur ens framtid kommer att bli gör deras relation intressantare.

Jag gillade Tidsresenärens hustru. Den är lättläst, men absolut inte lättviktig.

Audrey Niffenegger: Tidsresenärens hustru (The Time Traveller's Wife)
Översättning: Sven Christer Swahn
Bra Böcker, 2005 (originalet 2003)
463 sidor
ISBN: 978-91-7002-439-9

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag läste den här för ett ganska bra tag sedan och jag älskade den. Var inte minst imponerad över hur Niffenegger lyckats med att skriva en roman i första person presens. Det är INTE lätt.