måndag, september 28, 2009

2009-75: Scott Westerfeld: De rätta

De rätta är den avslutande delen i trilogin som börjar med Ful och Ful eller snygg?. Tally har blivit intagen i Speciella Omständigheter och har därmed blivit ännu mer omgjord; ett slags elitpolis i tonåringsskepnad.

Hon finner att hon har svårt att behålla sina känslor för Zane som skadades i den förra boken, men jobbar för att även han ska få behandlingen som gör att man kan upptas i Speciella Omständigheter. Om han återgår till att vara lika fulländad som hon själv kommer hennes känslor för honom också tillbaka, hoppas hon. Häri ligger också kärnan i hela den här serien: hur personers känslor för varandra (både som individer och som grupp) påverkas av hur de ser ut och hur de uppför sig.

Tally tillhör de speciella, en elit i samhället, men hon framstår samtidigt ofta som ganska naiv. Hon är bra på att bli lurad, antingen av personer eller omständigheterna i allmänhet, och det är väl också det som gör den här serien effektiv. Man ser att Tally, trots att hon är en av de speciella, gör fel. Samtidigt ser hon hur en del av de som inte är speciella faktiskt gör mycket vettigare saker -- eller egentligen ser hon det inte. Det är det som är det intressanta, för Tally är stadigt indoktrinerad av Speciella Omständigheter och ser allt genom det filter som deras åsikter utgör, så det tar ibland väldigt lång tid för henne att inse att det som hon ursprungligen tycker är helfel faktiskt visar sig vara rätt. Precis som i de tidigare delarna så hinner saker vända sig helt om flera gånger innan boken är över.

Scott Westerfeld: De rätta (Specials)
Översättning: Lottie Eriksson
Bonnier Carlsen, 2009 (originalet 2006)
336 sidor
ISBN: 978-91-638-5921-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: