onsdag, september 30, 2009

2009-76: William Heaney: Memoirs of a Master Forger

Som man kan ana redan av titeln så handlar Memoirs of a Master Forger om förfalskningar, och det på diverse olika sätt. Bokomslaget ser ut som en gammaldags bok, fast det är en vanlig pocket. Författarnamnet anges som William Heaney, fast boken egentligen är skriven av Graham Joyce. Heaney är huvudpersonen i boken, men som framgår av titeln sysslar han med förfalskningar på flera olika sätt.

Han drar in pengar genom att producera förfalskningar av förstautgåvor av klassiska böcker och sälja som om de vore äkta, och producerar då falska artefakter med äkta litteratur i. Samtidigt skriver han dålig poesi och ger till en vän som passar bättre som poet som lyckas övertyga hela det litterära etablissemanget att det är god litteratur, och producerar därmed även äkta artefakter med falsk litteratur i.

Förutom det så är han också en av de få människor som ser demonerna som lever omkring oss. Många människor har en demon (eller rent av flera) som bitit sig fast i dem, men de flesta ser dem inte utan märker bara deras effekter. William Heaney ser dem, men det förskonar honom inte från deras effekter. Man skulle nästan kunna säga att det blir tvärt om.

Heaney framstår inte som någon speciellt trevlig person (speciellt inte med tanke på att det är hans egen beskrivning vi läser), men det förhindrar inte att berättelsen om honom är intressant. Han försöker ofta göra det rätta, men det är inte lika ofta som det faktiskt blir som han tänkt sig.

William Heaney: Memoirs of a Master Forger
Orion, 2008
308 sidor
ISBN: 978-0-575-08386-8

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: