onsdag, oktober 07, 2009

2009-78: John Steinbeck: Möss och människor

Henrik fick i uppdrag att skriva om Möss och människor i skolan, så när boken ändå låg framme hemma så passade jag på att läsa den.

Den handlar om George och Lennie, två lantarbetare som vandrar runt i USA och tar jobb där de får. De när en dröm om att en dag kunna skaffa sig en egen gård i Kalifornien, men det kräver mer pengar än de har. Lennie är milt uttryckt inte speciellt begåvad, men som kompensation är han väldigt stark. George har det inte alltid så lätt att få Lennie att förstå vad han ska göra för att komma någonstans i livet, men när de väl är på plats och arbetar gör han bra ifrån sig.

Boktiteln syftar på en dikt av Robert Burns där bland annat följande rader finns
The best laid schemes o' mice an' men
Gang aft agley,
An' lea'e us nought but grief an' pain,
For promis'd joy!
och de är en bra sammanfattning av den här kortromanen. George och Lennie har en dröm om hur de vill ha det i framtiden, men deras plan faller sönder. Det här är en sorglig bok där Steinbeck på ett litet utrymme hinner visa upp de problem som vänskap kan leda till men även ge en målande beskrivning av ett USA som inte längre finns.

John Steinbeck: Möss och människor (Of Mice and Men)
Forum, 2006 (originalet 1937)
Översättning: Sven Barthel
105 sidor
ISBN: 91-37-04666-7

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Zachan sa...

Tyckte du om "Möss och människor"? Jag läste den för något år sedan och minns att jag inte alls var särskilt förtjust. Steinbeck må vara en nobelpristagare, men mina minnen av honom är tyvär inte speciellt positiva.

Hans Persson sa...

Ja, jag gillade den.