söndag, oktober 11, 2009

2009-80: Fred! 100 röster mot våld och krig

Jag fick Fred! 100 röster mot våld och krig som ett slumpmässigt neddimpande recensionsexemplar idag. Jag hade bara tänkt att bläddra lite i den och sedan göra något annat, men det slutade med att jag läste den från pärm till pärm.

Texterna är en blandad skara. De kommer från FN-dokument och kändisar, men även från (i alla fall för mig) helt okända personer. De varierar i längd från ett par rader till ett par sidor och de allra flesta av dem är bra. Rätt många har en positiv vinkel, men absolut inte alla. Framför allt så finns en del riktigt smärtsamma berättelser i de texter som till slut kommer till en hoppfull avslutning. Det sammanhållande i texterna över huvud taget är hopp och envishet; det går att förändra världen! Det är bara att sätta igång och göra det -- om man bara väntar händer ingenting.

Bildmaterialet tar upp mer plats än texten och är nästan genomgående excellent. Även här är spridningen stor; allt från vardagliga porträtt till riktigt klassiska bilder som den nakna vietnamesiska flickan med napalm på ryggen (som även skrivit en av texterna), den kinesiska studenten som stoppar stridsvagnar på Himmelska Fridens Torg (var är han idag?) och soldater i en helt utbombad skog i Ypres under första världskriget.

Läs, titta, berörs, tänk!

Saam Kapadia & Jeppe Wikström: Fred! 100 röster mot våld och krig
Bokförlaget Max Ström, 2009
192 sidor
ISBN: 978-91-7126-147-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: