onsdag, oktober 14, 2009

2009-82: Terry Pratchett: Nation

Nation är, om jag minns rätt, Pratchetts första bok som inte handlar om Discworld och inte är en ungdomsbok sedan Good Omens. Vid en första anblick utspelar den sig i vår värld, men när man tittar lite närmare är det en lätt modifierad version av den, men skillnaderna är inte speciellt stora.

Tiden är 1800-tal och det brittiska imperiet är på sin topp. Det vet dock inte Mau som lever på en liten ö i pelagiska oceanen (vilket är vad stilla havet kallas i den här versionen av vår värld). Han skickas iväg till en annan ö för att genomgå en manbarhetsrit som innebär att han under en månad inte bara måste överleva utan även lyckas bygga en kanot och ta sig tillbaka hem. Det verkar som om han inte ska ha några stora problem med det, men precis som han håller på att paddla hem så far en tsunami fram över öarna. Han lyckas efter ett tag hitta tillbaka till sin hemö men inser att han är den enda människa som finns kvar.

Fast kanske inte, ändå. Han hittar en underlig spökflicka som tillhör byxfolket (det vill säga västerlänningar) och som spolats iland tillsammans med hela skeppet hon befann sig på. Hon var dock den enda (förutom en papegoja) som överlevde.

Mau och Ermintrude (som tar tillfället i akt att börja kalla sig Daphne) tvingas överleva ensamma på ön bäst de kan. Till att börja med måste de lära sig att kommunicera. En grundläggande nivå av kommunikation får de till ganska snart, men att förstå hur den andra parten tänker tar längre tid. Mau är uppvuxen som jägare och fiskare på en liten ö utan några tekniska apparater medan Daphne kommer från det övre samhällsskiktet i England. De har olika uppfattningar om det mesta, och det här använder Pratchett naturligtvis som material för diverse satiriska nedslag.

Just detta är också den aspekt av boken som fungerar bäst. Pratchett är ingen oäven satiriker (vilket för den delen visar sig i många av de senare Discworldböckerna också), men här har han låtit den delen av sitt skrivande få lite mer utrymme än vanligt. Det förekommer en del humor också, men i första hand av den underfundiga typen. Både ordvitsar och ren slapstick hålls kort, och det passar den här boken bra.

Handlingen är inte speciellt komplicerad; i första hand är det interaktionen mellan Maus värld och Daphnes bakgrund som är det intressanta, men det uppstår även en spänning i och med att det naturligtvis är känt ungefär var Daphne befinner sig, så man kan gissa att det förr eller senare kommer att komma någon och leta efter henne. Det visar sig också att det finns mer i Maus samhälles bakgrund än man kanske tror.

Förutom det rika satiriska innehållet är det här även en bok om att växa upp. Både Mau och Daphne är tonåringar och deras situation tvingar dem att lära sig att klara sig själva (så småningom i sällskap av fler överlevare som kommer paddlande från andra öar). Även detta tema hanteras väl; på det hela taget tycker jag att det här är en av Pratchetts bästa böcker på länge. Man får nästan intrycket att han i viss mån blivit en fånge i sin egen värld. Många av de senare discworldböckerna ägnar sig till stor del åt att satirisera över vår värld och det är inte utan att man kan tro att de hade kunnat bli bättre om de inte hade varit intvingade i discworldmallen. Å andra sidan är det ibland lättare att visa på brister i vår värld genom att skriva om en helt annan värld. Man kan i alla fall notera att discworld blivit allt mindre discworldig med åren. Många av de konstigheter den hade från början har försvunnit. Man kan väl anta att det med tiden blev tröttsamt påpeka dem om och om igen, för varje ny del i serien.

Pratchetts näst bok är återigen en discworldbok, rent av en trollkarlsbok. Det brukar vara de delhandling som handlar närmast hur discworld ursprungligen betedde sig. Det ska bli intressant hur det känns att återgå dit efter den här utflykten i en helt annan värld.

Personligen gillade jag detta Nation skarpt. Jag hoppas att Pratchett skriver fler böcker som inte har med discworld att göra (vilket inte betyder att jag ogillar discworld, men att jag gärna ser mer variation).

Terry Pratchett: Nation
Corgi, 2009
410 sidor
ISBN: 978-0-552-55780-1

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: