söndag, november 01, 2009

2009-87: Cormac McCarthy: The Road

En far och hans son vandrar genom ett förött USA, på väg söderut till en kust. Det sägs aldrig vad det är som har hänt, men världen har helt klart drabbas av en rejäl katastrof. Landskapet de vandrar genom är bränt och grått och verkar vara i princip sterilt. Det finns enstaka människor kvar som vandrar runt och letar efter mat, men det finns inga djur och alla växter tycks vara döda. Marken är täckt av aska. Varför en del människor överlevt vad som verkar ha dödat alla djur framgår inte, och jag kan tycka att det är är en svaghet. Även om huvudpersonerna inte vet det (de verkar över huvud taget inte veta mycket om vad som hänt) så tycker jag det är underligt att de inte reflekterar över vart alla djur tagit vägen. Man kan också undra hur halvsvältande personer bär sig åt för att klara att sova flera nätter under några filtar i snöoväder utan att ta skada. Man får intrycket att författaren bor i varmare trakter.

Boken är skriven i ett svep utan några kapitel, men det är i gengäld gott om avbrott. Vad som är lite mystiskt är att det inte finns några indikationer på vilka stycken som handlar om nutid (de allra flesta) och vilka som är tillbakablickar i tiden eller flashbacks. Ibland hinner man läsa en bra bit av ett stycke innan man inser att det utspelar sig i dåtid. På samma sätt saknar dialogen uppmärkning i form av citationstecken eller talstreck. I den engelska utgåvan jag läste så saknar även många ord (som "don't" och "doesn't") konsekvent sina apostrofer (medan andra ord har dem kvar). Jag är osäker på om det här är ett genomtänkt stildrag för att spegla att världen huvudpersonerna rör sig genom även den är väldigt befriad från detaljer och omväxling eller om det är ett orelaterat stildrag.

Oavsett dessa småinvändningar så tycker jag om den här boken. Den fungerar som bild av ett modernt samhälle som förfallit, men i första hand tycker jag om den som stämningsbild. Med små språkliga medel manar McCarthy fram en bild av ett sönderfallet samhälle, men trots det är språket på intet sätt fattigt. När man börjar titta på det är det inte så enkelt som det känns när man läser det, men det flyter lätt.

The Road är inte någon glättig bok, men den är väl värd att läsa.

Cormac McCarthy: The Road
Picador, 2006
307 sidor
ISBN: 978-0-330-44862-8

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: