onsdag, november 11, 2009

2009-89: Bruce Sterling: Schismatrix

Schismatrix är en roman som utspelar sig i Bruce Sterlings Shaper/Mechanist-universum som han även skrivit några noveller om.

Shapers är människor som modifierar sina kroppar med genterapi. Mechanists däremot använder mjukvara eller externa modifikationer för att förändra sig. Bokens huvudperson, Abelard Lindsay är född till Mechanist men genomgår diplomatisk träning hos Shapers och övergår till den sidan i och med det.

Det är inte bara sin grupptillhörighet som Lindsay byter; genom boken flyttar han mer eller mindre konstakt runt allt eftersom tiden går (boken täcker över 150 år) och han hinner avverka ett antal namn under den tiden. Att ge sig på att säga något om vad boken egentligen handlar om är vanskligt; det händer saker hela tiden utan att de känns speciellt viktiga. I och med att Lindsay konstant är på resande fot både genom tiden och rummet så känns boken som en road movie; det som främst fångar läsarens intresse är vad som sker runt Lindsay och de miljöer han befinner sig i.

Miljöerna är också den stora behållningen med Schismatrix; ju mer man ser av världen desto mer skruvad framstår den. Trots att boken är nästan 25 år så känns den inte gammal - snarare tvärt om (det enda som känns gammalt är att inspelningsprylar är baserade på band). Över lag känns boken som något som Charles Stross hade kunnat skriva idag, och man kan ana att han tagit till sig en del från den här boken. Det tydligaste exemplet är att här förekommer gravt modifierade människor som är uppladdade i sina rymddräkter för att kunna leva i vacuum och kallas "Lobsters". Det är svårt att tro annat än att det är de som ligger till grund för de "Lobsters" som förekommer i Stross' Accelerando där de också är uppladdade personligheter, men verkligen från humrar som vill komma undan från mänsklighetens inflytande.

Schismatrix bjuder på en rätt schysst dos gammal hederlig gosh-wow men det dramaturgiska drivet uteblir nästan helt. Om man är OK med att läsa en bok för miljöerna så håller den däremot utmärkt trots sin ålder.

Bruce Sterling: Schismatrix
Ace, 1985
288 sidor
ISBN: 0-441-75400-7

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

John-Henri Holmberg sa...

Nånstans tror jag att du lite missar poängen med Schismatrix, som jag betraktar som en av de både centrala och bästa sf-romanerna på (i numera rätt vid bemärkelse) senare tid. Nämligen att vad boken handlar om faktiskt är vad en människa är. Den är, som jag läser den, på samma gång en bildningsroman och en hyllning till mångfalden och friheten i ett mekaniskt och i grund slumpmässigt universum; ett slags Candide i en gränslös framtid. (Det här pratar jag en hel del om i efterordet till den svenska utgåvan, som kom för bara tre-fyra år sedan och som inkluderar de relaterade novellerna; dessutom blev den Torkel Franzéns sista och som alltid förnämliga översättning.)