torsdag, november 19, 2009

2009-91: Douglas Coupland: jPod

Douglas Couplands böcker brukar kunna vara ganska nördiga, och jPod är på intet sätt något undantag. Med tummen mot pulsen på nördkulturen fortsätter Coupland att dokumentera ungefär samma miljöer som han gjorde i Mikroslavar fast ett tiotal år senare. Den här gången är det inte Microsoft som är intressant, utan istället talas det om Google-generationen. Huvudpersonerna är ett antal programmerare på ett spelföretag, och deras grupp kallas jPod.

När det gäller deras arbetsliv så känns det som en tämligen realistisk bild av verkligheten, på samma sätt som Dilbert känns realistisk. De drabbas ideligen av motgånger i form av mystiska beslut ovanifrån, men kämpar på något sätt vidare. Deras privata liv känns inte fullt så realistiskt. Här har Coupland skruvat till sina personer ett varv till, men det betyder inte att det inte känns underhållande, bara att det är lite mer flippat.

Texten berättas till största delen i första person av Ethan, en i jPod-gruppen. Här och där i texten finns dock annat inskjutet; man kan nästan se det som illustrationer, även om det är text. Här finns reklam, listor på olika saker, spambrev, ordlistor och annat. Det kan också förekomma stycken där huvudpersonerna skriver om sig själva. En gång får de exempelvis för sig att skriva presentationer av sig själva som om de skulle sälja sig på Ebay.

Jag gillar Coupland. Han skriver lättläst och insatt om nördkulturen, men lyckas samtidigt få till en handling som är intressant trots att den är så skruvad. Eller kanske just för att.

Douglas Coupland: jPod (jPod)
Månpocket, 2007 (originalet 2006)
460 sidor
ISBN: 978-91-7001-556-4

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: