fredag, november 27, 2009

2009-93: Andreas Roman: Någon i din säng

Andreas Romans senaste roman Någon i din säng är besläktad med hans föregående, Mörkrädd, på flera sätt. Dels handlar de båda om personer som har psykiska problem som gör det svårt för dem att leva ett normalt liv, och dels framgår det att de faktiskt hänger ihop lite. Det är inte så att man måste ha läst Mörkrädd för att läsa den här, men det finns en koppling.

Sofia tycks ha allt. Hon är succéförfattare och säljer bra, hon får erbjudanden om filmatiseringar av sina böcker, hon bor i en vacker lägenhet och har gott om pengar. Det är bara ett problem. Hon är ensam. Hon träffar en massa människor, men hon känner samtidigt att ingen av dem egentligen bryr sig om henne. Det värsta är att så har det alltid varit. Hon hade inte mycket till vänner när hon var barn heller, förutom en låtsasvän. Problemet är att låtsasvännen börjar komma tillbaka när hon känner sig som mest ensam, och han vill ha Sofia för sig själv.

Precis som flera andra av Andreas Romans böcker så är det här en väldigt "liten" och tajt bok. Persongalleriet kan i princip räknas på ena handens fingrar, och detsamma gäller för platserna som förekommer. Det mesta sker i Sofias huvud. Frågan är exakt hur mycket som verkligen sker i hennes huvud och hur mycket som är verklighet. Hon vet inte själv.

Uppblandat med den här berättelsen får vi även nedslag i Sofias barndom, och de här styckena kan ibland vara riktigt plågsamma att läsa. Redan som barn har Sofia allt hon kan önska sig -- utom vänner. Hon har knappt och jämnt föräldrar, för de är nästan aldrig hemma, utan hon får hålla tillgodo med en hemhjälp som inte alltid finns på plats. Allt för ofta lovar föräldrarna att de ska komma hem och leka med Sofia för att sedan prioritera om och göra något annat i sista minuten. Sofias besvikelse är så stark att den nästan går att ta på. De här tillbakablickarna kryper under skinnet på en medan man läser. Det är inga problem att förstå hur Sofia blivit som hon är; under hennes framgångsrika fasad i nutiden finns den lilla flickan som ingen har tid med.

Man ska inte förvänta sig speciellt mycket action från den här boken men som psykologiskt porträtt är den utmärkt, och framför allt i barndomsscenerna tidvis lysande.

Andreas Roman: Någon i din säng
Natur och Kultur, 2009
318 sidor
ISBN: 978-91-27-12037-2

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: