måndag, november 23, 2009

Augustpriset till sf-författaren Steve Sem-Sandberg

Jag ser att årets skönlitterära augustpris gick till Steve Sem-Sandberg för hans roman De fattiga i Łódź.

Jag har inte läst den, och knappt något annat heller av Sem-Sandberg. Det enda jag kommer på är det han skrivit i Stjärnfall - Om SF, en essäsamling med en text vardera av honom, Lars Jakobson och Ola Larsmo. Jag kommer inte längre ihåg vad den handlade om, men jag vet att jag tyckte att boken i sin helhet var bra.

Eftersom jag samlat på mig en hel del svenskskriven science fiction genom åren så råkar jag däremot ha ett par titlar av Steve Sem-Sandberg stående, för det var inom den genren han debuterade. Flera gånger, faktiskt.

Jag har två böcker av honom. Det intressanta är att båda två presenteras som debutromaner. (Jag har till och med för mig att jag hört att det ska finnas en tredje med den etiketten.) Den ena av dem är Sländornas värld (1976):
Jonny Carlgrehn har genom hot och utpressning tvingats till ett uppdrag av den Terranska rymdadministrationen. Han skall göra rebellplaneten Lizene lojal mot Jorden och få kolonisterna där att underkasta sig de terranska invasionsstyrkorna.

Men på Lizene väntar andra konflikter. Planetens urinnevånare, en uråldrig, förvuxen ras trollsländor, gör uppror mot de mänskliga kolonisterna och Jonny Carlgrehn går in i kampen på människornas sida. Planetens räddning, människors och sländors fortbestånd, ligger plötsligt i hans händer. Han kan inte samtidigt förråda denna värld till terranerna. Han måste göra ett val med sitt eget liv som insats.
Den här boken presenteras som en ungdomsroman. Jag kan väl inte säga att jag blir jätteentusiastisk av blurben.

Då tycker jag att den andra av hans böcker jag har, Sökare i dödsskuggan (1976), låter intressantare:
Europa år 2744. Befolkningen lever i gigantiska, kupolövertäckta stadsstater. I Scandia bor Ayac. Han vill dö, men Staten vill inte tillåta honom detta. Han är för ung och har ännu inte fullgjort sina samhälleliga plikter. Ayac drivs på flykt -- en vild jakt inte bara efter rätten att få dö, utan lika mycket efter medmänsklighet och erkännande som individ. Hans märkliga odyssé genom tid och rum för honom till dagens Stockholm -- och tiden är plötsligt inte framtid längre.


Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den enda Sem-Sandberg jag läst är Menageriet, som kom på Delta i ungefär samma veva som Sländornas dal. Riktigt kul, vill jag minnas. Handlar om en interstellär multimiljardär som vill skapa galaxens största zoo och alltså bygger om en hel planet till det menageri som nämns i titeln.

Magnus O.

Johan sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Steve_Sem-Sandberg kan vara intressant läsning vad det gäller det där med debuterna.

//JJ