tisdag, november 24, 2009

Dags för en ny antispelhysteri?

Det är vid det här laget över tio år sedan Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt publicerade sin antirollspelspamflett De övergivnas armé. Efter att stormen kring den bedarrat så tycker jag att det varit rätt lugnt i media kring spel av olika slag, antagligen mycket på grund av den utbildande insats som Sverok står för.

Det senaste i spelväg som journalister kan missförstå för att skapa bra rubriker tycks vara MMORPG:et World of Warcraft som har fler spelare än Sverige har invånare. I en artikel idag basunerar Expressen ut att WoW ligger bakom ett mord i Stockholm.

Rubriken är "Erika, 27 mördad av spelkompis" och framåt slutet av artikeln finns texten
Den misstänkte 33-åringen har tidigare varit med i en förening som ägnar sig åt lajv, ett teaterliknande rollspel där deltagarna klär ut sig. På föreningens hemsida finns en bild från 2007 där han spelar rollen som en 1800-talsvampyr som senare blir pålad till döds. På bilden poserar han med ett k-pist-liknande föremål.


Tanken är helt klart att vi som läsare ska tycka att det är förskräckligt med farliga spel som WoW och lajv. Det råder ingen tvekan om att det finns rötägg bland dem som spelar WoW. Med 11.5 miljoner spelare vore det underligt om så inte vore fallet. Det finns rötägg i vilket annan församling som helst (bridgespelare, den lokala sportföreningen, Expressens redaktion, ...).

Att ta upp att mördaren och offret träffats via WoW tycks kunna vara relevant eftersom mordet skett under en fest där alla närvarande träffats via just WoW. Men att komma från att de träffats via WoW till att spelet WoW (snarare än kommunikationsnätverket WoW) skulle ha något med mordet att göra tycks inte självklart (eller ens rimligt) från den information som syns i artikeln. Ännu mer frågande ställer jag mig inför att man drar fram uppgifterna om att den misstänkte ägnat sig åt lajvande. Vad har det med saken att göra?

Andra bloggar om: ,
Technorati Technorati tags: ,
intressant.se

Inga kommentarer: