onsdag, december 09, 2009

2009-102: Junji Ito: Uzumaki - Spiralerna 1

Uzumaki - Spiralerna är den första delen av en skräckmanga, men av den här delen att döma så verkar det inte vara så noga med att man läser dem i ordning. De första avsnitten i den här delen är visserligen lite introducerande, men i princip kan man få samma introduktion från baksidestexten. I övrigt är kapitlen fristående skräcknoveller, om än med gemensamma teman och personer.

Den lilla byn Kurôzu-cho på den japanska kusten tycks lida av en förbannelse. Det är dock inget som spökar på vanligt sätt, utan byn är full av spiraler. Det finns spiralformer överallt, och människor verkar bli galna av att titta på dem.

Den här premissen låter knepig, och ibland är den också det, men andra gånger är de här novellerna riktigt skrämmande. I första hand är det de stämningsfulla bilderna som gör att det hela fungerar. En del av novellerna är smygande och otäcka, andra mer rakt på. Några är mest absurda; det är svårt att bestämma sig för om det är skrämmande eller bara underligt. Jag misstänker att en del av det kan ha att göra med att mina kulturella referensramar inte är japanska - det är möjligt att jag helt enkelt inte är rädd för rätt saker. Å andra sidan stämmer det tillräckligt ofta för att även en västerländsk läsare ska bli skrämd ibland.

Junji Ito: Uzumaki - Spiralerna 1
Galago, 2009
Översättning: Björn Jerdén
298 sidor
ISBN: 978-91-7037-452-4

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: