fredag, december 11, 2009

2009-104: Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Den här novellsamlingen av Neil Gaiman är som en bra chokladask: den innehåller en blandning av godsaker som man antingen kan njuta av några i taget eller vräka i sig alla på en gång. Det ska väl medges att det finns en eller ett par lakritsbitar också, men det mesta är utsökt.

Den här samlingen har ett tiotal år på nacken och ibland märks det att det faktiskt var en annan värld för 10-15 år sedan: personer har inte mobiltelefoner och det talas om floppydiskar och annat som gör att man märker att man förutsätter saker om nutiden när det inte finns några uppenbara tidsmarkörer i övrigt. På något sätt känns det lika mycket som fantasy som en del av de andra fantastikelementen.

Det kanske finns något undantag, men åtminstone nästan alla noveller i den här boken är fantasy på något sätt. Det betyder däremot inte att de innehåller alver och svärd; sådant är det ont om. Det är oftast fråga om magi som smugit sig in i den värld vi lever i.

En del av texterna är vackra och lite mystiska, men andra som verkar sådana från början visar sig ha synnerligen otrevliga tänder och är inte rädda för att använda dem. En utmärkt blandning, helt enkelt!

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors
Avon, 1998
339 sidor
ISBN: 0-380-97364-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Daniel sa...

Jag gillade verkligen inte Smoke & Mirrors. Tror inte att jag har läst något av Gaiman sedan jag läste ut den här... vilket var för något år sedan. Ugh.