tisdag, december 15, 2009

2009-108: Herta Müller: Hjärtdjur

Hjärtdjur handlar om en grupp människor som drabbas av Securitates övervakning under Ceausescu-regimen i Rumänien. Huvudpersonen är en kvinna (som, om jag förstår det rätt, har biografiska likheter med Herta Müller) samt tre män som alltid omtalas som Edgar, Kurt och Georg (aldrig med "grabbarna" eller något annat obestämt, och alltid i den ordningen). Berättandet hoppar fram och tillbaka i tid och rum, och på samma sätt är prosan mycket mer ofokuserad än vad som är vanligt. Det är vanligt med tvära kast från en mening till en annan, ofta flera gånger i samma stycke, från ett ämne till ett annat. I gengäld återkommer hon till samma ämne flera gånger så att man successivt får en känsla för vad som händer.

Det är dock inte så att man lätt för klart för sig exakt vad allt är. Müller talar måhända inte direkt i gåtor, men hon gömmer ofta saker i metaforer. Tidigt i boken talas det exempelvis om människor som tillverkar plåtfår och trämeloner. Vare sig jag eller någon annan i min bokcirkel var helt på det klara med vad som avsågs, men en gissning är att det handlar om övergången från ett natursamhälle till ett industrisamhälle; man tillverkar fortfarande får och meloner fast inte längre naturliga sådana utan i plåt och trä. Egentligen tillverkar fabrikerna rimligen något annat, men det är inte intressant för historien exakt vad det är.

Jag har fått påpekat för mig att den sista meningen i boken är densamma som den första, och det känns som om det här är en bok som skulle vinna på att man börjar om och läser den igen. Det känns som om det finns otroligt mycket som ligger strax under ytan i texten och väntar på att komma fram om man bara skrapar fram det, men det är inte helt lätt att bena ut var det är värt att skrapa vid en första genomläsning.

Det här är en bok som det tar emot lite att läsa, men den är intressant både som ren berättelse om prosatekniskt.

Jag jobbar på att läsa minst en bok av varje nobelpristagare i litteratur.

Herta Müller: Hjärtdjur (Herztier)
Bonnier Pocket, 2009
Översättning: Karin Löfdahl
212 sidor
ISBN: 978-91-7429-092-9

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: