fredag, december 18, 2009

2009-111: Dénis Lindbohm: Evig exil

Evig exil har rätt stora likheter med Möte med Rama. En ny himlakropp upptäcks även här, men vid närmare undersökningar visar det sig att den faktiskt registrerats redan på 1800-talet. I vilket fall bedöms den som tillräckligt intressant för att en rymdsond som är på väg hem från ett annat uppdrag längre ut i solsystemet ska kunna dirigeras om lite för att undersöka den lite närmare. När sonden kommer i närheten mottar den plötsligt signaler som gör att den styr in på en ny kurs, bort från Chiron som den "nya" himlakroppen kallas.

Det här gör naturligtvis att den uppfattas som mycket intressantare än tidigare, och en expedition startas för att undersöka den närmare. Expeditionen får med sig en förvånad expert som är en uppenbar tuckerisering av en sf-fan, och resten av boken handlar om hans försök att komma underfund med hur Chiron fungerar.

I Möte med Rama kommer mänskligheten aldrig underfund med hur Rama fungerar eller vad den egentligen är till för. Här träffar man visserligen inte heller på Chirons skapare direkt, men huvudpersonen får å andra sidan tillfälle att resonera med det datorsystem som sköter om skeppet medan skaparna ligger nedfrusna i väntan på ankomst så i den här boken får man mer fakta och mindre spekulationer.

Precis som Rama så lider den här boken i viss mån av att det saknas tillräckligt mycket dramatik; det handlar i första hand om att huvudpersonen leds förbi den ena fantastiska uppfinningen efter den andra, ungefär som de tidiga tidsreseromanerna ofta var uppbyggda. Här finns ansatser till att lägga till en handling utöver det, men den känns inte allt för övertygande.

Dénis Lindbohm: Evig exil
Delta, 1986
127 sidor
ISBN: 91-7228-360-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: