söndag, december 20, 2009

2009-113: Tabitha King: Small World

Small World är Tabitha Kings första roman, och det märks att den är lite opolerad. Premissen är att Robert Tinker hittar på en apparat som kan förminska saker, och sedan träffar han på Dolly Hardesty som är fascinerad av dockhus. Som dotter till en före detta president är hon uppvuxen i vita huset, och ett av hennes dockhus är också en kopia av detta.

Hon har tidigare beställt konstfullt tillverkade miniatyrer av sin svärdotter som är modellmakare, men de hon och svärdottern är inte överens om speciellt mycket mer än att de ogillar varandra. När hon träffar Roger och hans förminskare så kan hon få vilka saker hon vill i miniatyrversioner. Verkligen vilka saker hon vill. Problemet är att originalen börjar försvinna, naturligtvis, och det är lite svårförklarat.

Själva idén fungerar rätt bra om man inte har något emot att den knappt förklaras med teknobabbel, än mindre något som ens är i närheten av trovärdigt. Det må vara ett sf-koncept, men King är aldrig intresserad av att göra det här någon sf-roman; hon vill bara få till ett enkelt sätt att krympa saker och struntar i detaljerna.

Bokens största problem är istället att den är onödigt pratsam. Den är visserligen inte mer än 300 sidor lång, men det känns i alla fall som om det finns en hel del dödkött. Det handlar i första hand om för mycket ord, inte att det finns onödigheter i handlingen. Samma handling på färre sidor vore optimalt, men man ska väl inte begära allt av en debutroman.

Tabitha King: Small World
Signet, 1981
312 sidor
ISBN: 0-451-11408-6

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: