torsdag, december 24, 2009

2009-117: Charles Stross: Saturn's Children

Freya är en sexandroid; en leksak i fullskala. Problemet är att hon är inaktuell, för hela mänskligheten har dött ut. Den detaljen förhindrar inte att samhället fortsätter att fungera ungefär som förut, för det finns gott om robotar av diverse olika slag. Det finns bara inga människor. Eller bara och bara, det finns inga djur eller för den delen växter heller. Men förutom det är det som vanligt även på 2400-talet.

Tjäna pengar måste även androider göra i vilket fall, så hon tar jobb som kurir: att leverera ett paket från Merkurius till Mars. (Vid det här laget är hela solsystemet bebott, om man bortser från att det inte är några människor som bor.) Naturligtvis är paketet intressant för fler än den som det är tänkt ska ha det, och Freya blir både jagad och hjälpt från oväntade håll.

Varje android har en egen distinkt personlighet, men kommer från början ur en originalklon. Det innebär att andra kopior från samma original är mer kompatibla med varandra än androider i gemen. Freya får tag i minneskretsar från en av sina systrar, vilket ger henne tillgång till även hennes erfarenheter och kunskaper (om än inte på ett så strukturerat sätt som man skulle kunna önska sig), men deras likheter gör att hon även får en del av systerns fiender på köpet. Som om hon inte hade nog med sina egna.

På det hela taget känns det här som en ganska typisk Stross-bok. Det vimlar av skoj idéer varav en del är tämligen knäppa, men sammantaget känns den postulerade framtiden som ett vettigt hopkok. Här och där springer Stross̈́' språk iväg med honom och blir lite onödigt slängigt, men det kan jag stå ut med.

Charles Stross: Saturn's Children
Ace, 2008
321 sidor
ISBN: 978-0-441-01731-7

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: