lördag, december 26, 2009

2009-119: Carl Henner: Alternativ Luna

Carl Henner är inte något välkänt namn idag, men han är en av Sveriges mest produktiva sf-författare med tio titlar utgivna framför allt under andra halvan av 1950-talet (med ett par eftersläntrare i slutet på 1960-talet).

Utifrån omslaget så hade jag väntat mig en rafflande rymdhistoria med utomjordingar och sånt, men så var det inte. Alternativ Luna visade sig vara en någorlunda realistisk beskrivning av en första månresa (den är dock inte lika realistisk som Hergés beskrivning av Tintins månresa, trots att den faktiskt utkom några år senare). Här fanns också ett förvånande stort element av romans (dock begränsat till jorden; månbesättningen består endast av män).

Det går inte att komma ifrån att det märks att den här boken är lite över 50 år gammal, men den känns trots allt inte hopplöst dammig. Visserligen känns det lite gulligt när besättningen på månraketen börjar beräkna detaljerna för sin landning med papper och penna, men den snabba utvecklingen av miniatyrdatorer känns det som om i princip varenda sf-författare missat ända tills den var ett faktum, så det är inget som Henner är ensam om. Vid några tillfällen kan man undra om det är rimligt med den brist på säkerhetsanordningar som beskrivs, men det får man nog skriva på dramaturgikontot.

Visst visar Alternativ Luna sin ålder, men absolut inte värre än att den är fullt njutbar även idag. En modern läsare upplever den däremot i första hand som en tidsresa bakåt, till 1950-talet, än en framtidsvision.

Som kuriosa kan nämnas att mitt exemplar av Alternativ Luna inte bara är signerat, det är dedicerat av Carl Henner till Alvar Appeltofft, 1950-talets antagligen mest aktiva sciencefictionfan i Sverige.

Carl Henner: Alternativ Luna
Lindqvists, 1956 (Atomböckerna)
173 sidor

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Me sa...

hehehe jag läser inget så vem är jag då?