måndag, december 28, 2009

2009-121: H. P. Lovecraft: Anteckningsbok

Anteckningsbok är precis vad det låter som: en transkribering av en anteckningsbok som H. P. Lovecraft under ett antal år använde för att notera drömmar han hade haft och trodde att han kunde komma att ha nytta av för att skriva skräckhistorier. En del av anteckningarna har också noteringar om vilken novell de legat till grund för.

Notiserna är korta. Allt från några få ord till kanske en halv sida text, ofta skrivet på en telegramliknande prosa som trots det oftast är omisskänlig som tillhörande Lovecraft. Hans typiska sätt att formulera sig skiner igenom även i den här förkortade formen.

De här texterna är alldeles för korta och stolpformade för att fungera som skräckhistorier, men de ger däremot en utmärkt provkarta över vad Lovecraft själv tyckte var lämpligt grundmaterial för skräckhistorier.

Förutom själva anteckningarna finns också en hel del kommentarer av herrar Ellerström och Fyhr som bidrar med bakgrundsinformation om varifrån Lovecraft har fått en del av idéerna, vad som är fakta och vad som är fiktion och liknande.

Att läsa de här texterna är lite grann som att läsa ett destillat av Lovecrafts texter. Det är inte njutbart som fiktion, men det är intressant för att se vad han utgick från.

H. P. Lovecraft: Anteckningsbok (Commonplace Book)
Översättning: Jonas Ellerström & Mattias Fyhr
Ellerströms, 2009 (originalet 1938)
61 sidor
ISBN: 978-91-7247-201-3

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: