onsdag, december 30, 2009

2009-123: Michael Farr: Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin

Det här är i första hand en biografi över Hergé, Tintins skapare, men samtidigt är det svårt att skriva om honom utan att även skriva om Tintin. Här får vi i alla fall läsa hur Hergé (eller Georges Remi som han egentligen hette) började sin karriär på prenumerationsavdelningen på en tidning, men snart även började göra illustrationer och efter ett tag fick ansvar för en bilaga för barn och ungdom. Hans första tecknade berättelser handlade om scoutledaren Totor vilket var fullt naturligt eftersom den producerades för en scouttidskrift, och Hergé dessutom var en hängiven scout själv. Många av Totors drag finns kvar i Tintin.

På det hela taget tycker jag att den här boken innehåller mycket intressant information, men tyvärr är den ibland lite rörigt presenterad. Det känns som om man får läsa samma sak flera gånger, och inte alltid i någon logisk ordning. Eftersom kapitlen är tematiskt ordnade (ett om Hergés erfarenheter i scoutrörelsen, ett om film, ett om konst, ett om hans fascination med orienten, och så vidare) så hoppar berättandet fram och tillbaka i tiden en hel del.

Kapitlet om filmer hanterar dels filmatiseringar av Tintin (ett antal mindre lyckade) och de influenser som film haft på Hergé. Här känns det som om författaren anstränger sig in absurdum för att hitta tänkbara influenser från filmer för enstaka rutor i albumen utan att det känns särskilt underbyggt. Det hade hjälpt om de diskuterade rutorna och stillbilder ur filmerna funnits med i boken.

Den här boken är läsvärd, men den lider av att organisationen av texten brister.

Michael Farr: Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin (The Adventures of Hergé - Creator of Tintin)
Översättning: Björn Wahlberg
Bonnier Carlsen, 2009 (originalet 2007)
128 sidor
ISBN: 978-91-638-6146-8

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Tomushka sa...

Gott Nytt År ösnkar jag !!!