fredag, december 04, 2009

2009-97: Charles Stross: Wireless

Wireless är Charles Stross senaste novellsamling och innehåller åtta noveller ihopsamlade från tidskrifter, antologier och webbsajter samt en kortroman som inte tidigare publicerats. På det hela taget får man väl säga att det hela är en blandning som är ganska typisk för Stross.

Ett par av texterna ("Missile Gap" och "A Colder War") börjar som alternativhistoria satt under det kalla kriget, men allt eftersom man läser visar det sig att det nog är väldigt alternativ historia, eftersom det förekommer både Lovecraftianska monster och interstellär ingenjörskonst. De här texterna gillar jag skarpt. De börjar på ett väldigt realistiskt sätt och låter underligheterna smyga sig in långsamt och diskret, tills läsaren plötsligt inser att just ingenting nog är som man först trodde.

När vi ändå är inne på Lovecraft är det väl bäst att också passa på att nämna "Down on the Farm" som är satt i Stross Laundry-universum. Här samsas underrättelsetjänst i bästa spionromanstil med fungerande magi och Lovecraft-monster.

Laundry-historierna innehåller ett visst mått av humor, men andra texter här satsar mer på sådant: "Rogue Farm", "Maxos", "Snowball's Chance" och "Trunk and Disorderly". Här tycker jag att kvaliten är lite mer varierad. "Maxos" (den kortaste texten i boken) och "Snowball's Chance" tycker jag håller, men de andra två balanserar ofta på fånighetens rand.

"Unwirer" är ett samarbete med Cory Doctorow, och jag inbillar mig att det märks i form av en lite mer nedtonad prosa. Den utgår från premissen att tillgång till internet har blivit olagligt i USA, och huvudpersonen jobbar med att bygga ett piratnätverk som ansluter sig till det fria nätet i Kanada. Man kan ana en viss släktskap med Cory Doctorows roman Someone Comes to Town, Someone Leaves Town här.

"Palimpsest" slutligen är inte publicerad tidigare, och också den längsta texten i samlingen. Det palimpsest det talas om i titeln är inte något gammalt manuskript utan en tidsperiod som tidsresenärer modifierat vid flera olika tillfällen. Huvudpersonen rekryteras av en organisation som övervakar tiden, och som så många tidsresehistorier så finns här en viss potential för att gå vilse i förvecklingarna. Den här historien har också ovanligt storslagna ramar, både i tiden och i rymden. Baxter, släng dig i väggen!

Sammantaget är det väl som nästan alltid med novellsamlingar. Några historier håller inte, men här finns också några som jag tycker riktigt bra om. Med tanke på att innehållet är rätt varierat så bör det finnas något för de flesta.

Charles Stross: Wireless
Ace, 2009
352 sidor
ISBN: 978-0-441-01719-5

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Magister sa...

Gillade den skarpt -- särskilt "Down on the Farm" och "Rogue Farm" -- och ser fram mot The Fuller Memorandum jättemycket (kommer i juli om jag inte minns fel).

Men... "som är satt i Stross Laundry-universum"? På min tid brukade man skriva "utspelar sig"... ;)

Maria sa...

Shit vilket snyggt omslag.